ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Вреди от кокосовото масло

Вреди от кокосовото масло

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
1761017
Вреди от кокосовото масло

В последните години маслото от кокос се наложи на пазара на здравословни продукти едва ли не като панацея. Ползите от кокосовото масло са неизброими и никой не оспорва, че те съществуват.

Но споровете за вредите от кокосовото масло все пак продължават. Тук ще разгледаме обратната страна на медала, а именно - може ли кокосовото масло да е опасно и какви са потенциалните вреди от него.

Въпреки всички положителни страни на кокосовото масло, редица изследователи са на противоположната гледна точка, смятайки продукта за вреден. Някои дори правят аналогии с опасна "отрова", която може да причини сериозно заболяване или да влоши хода на съществуващите заболявания.

Учените твърдят, че повече от 80% от състава на кокосовото масло са наситени мазнини, което е два пъти повече, отколкото в свинската мас. Наситените мастни киселини са важни за функционирането на тялото, но твърде много от тях водят до растеж на вредни липопротеини с ниска плътност в кръвта.

Те са известни като "лош холестерол", който се отлага в стените на кръвоносните съдове на тялото, увеличавайки риска от атеросклероза, инфаркт на миокарда, инсулт и запушване на периферните артерии. Поради високото си съдържание на липопротеини с ниска плътност, кокосовото масло може да бъде вредно за сърцето.

Учените проведоха проучване за ефекта на кокосовото масло върху липидите в кръвта и рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания, което сравнява кокосовото с други видове масла. Изследователите са открили, че използването на това масло в храната води до повишаване на нивата на "лошия" и общия холестерол в кръвта.

Масло от кокос

И двата показателя са добре проучени рискови фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания. Такива данни по-специално бяха потвърдени от Американската сърдечна асоциация. По-конкретно, кокосовото масло повишава нивата на лошия холестерол с 10, 47 mg/dL. Това е значително по-високо от резултатите за зехтин, соево масло и масло от рапица.

Според статистиката 3-4 супени лъжици кокосово масло дневно повишават нивата на серумния LDL холестерол с 9%. Затова експертите смятат, че хората трябва да ограничат приема на наситени мазнини, като ги заменят с други натурални масла, като зехтин или слънчогледово олио.

Средно дневният прием на наситени мазнини за мъжете е не повече от 30 гр, за жените - не повече от 20 гр. В същото време мазнините остават част от пълноценното здравословно хранене, тъй като са източник на аминокиселини и помагат на тялото да разгражда витамините A, D и E. По-добре е да обогатите диетата с храни с високо съдържание на ненаситени мазнини, като авокадо, мазни риби, ядки и семена, казват учените.

Говоренето за чудодейните свойства на кокосовото масло в уелнес общността започна няколко години преди бума на кокосовото масло през 2015 г. Книги от този период, публикувани от хранителните блогъри описват ползите от кокосовото масло, а продажбите в САЩ са нараснали с 38, 8%.

Рецепти с кокосовото масло, които насърчават употребата му във всичко – от спагети до печено пиле – печелят сърцата и модата за добавяне на кокосово масло към кафето, възникнала въз основа на мита, че ускорява метаболизма и укрепва имунната система.

Но скоро се появява другата гледна точка. Чиста отрова – ето така професорът от Харвард д-р Карин Михелс идентифицира кокосовото масло в лекцията си с доста яркото име „Кокосово масло и други хранителни грешки”, която стана доста популярна. Да, кокосовото масло стана "суперхрана", обявено за Светия Граал на здравето, красотата и благополучието - то някак изведнъж падна от небето, заемайки своя пазарен дял при здравословните продукти.

Кокосово масло

Митът, че лъжица кокосово масло на ден ще забави посещенията при лекар, изглежда е развенчан. Американската сърдечна асоциация също не препоръчва да се използва кокосово масло, което според тях е причина за сърдечно-съдови заболявания.

Британската фондация за хранене през 2016 г. се съгласява с това в своя доклад. „Ако харесвате вкуса на кокосовото масло, включете го в диетата си, но не в големи количества и не често “, се казва в него. „Кокосовото масло е богато на наситени мазнини.

Британски и големи международни здравни организации заключиха, че има връзка между приема на наситени мазнини, повишените нива на холестерола в кръвта и повишения риск от сърдечни заболявания. Това накара здравните организации по целия свят да посъветват намаляването на наситените мазнини и замяната им с малки количества ненаситени мазнини."

Готвачи от цял свят въздъхнаха с облекчение. През 2017 г., когато се говореше за движението за здравословно хранене, готвачът и телевизионен водещ Джизи Ърскин изрази, че кулинарите не са склонни да следват тенденцията за използване на кокосово масло.

Въпреки че статутът на кокосовото масло като суперхрана изглежда незаслужен и е поставен под съмнение от почти всяка здравна организация на планетата – изглежда все още оказва влияние върху нас.

Разбираемо е, че манията по кокосовото масло се е разпространила далеч отвъд нашите кухни. То е широко рекламирано от известни личности като средство за поддържане на тяхната красота - от овлажнител за тяло и средство за отстраняване на грим до интимен лубрикант. Но дали и доколко ще го използвате и вредно ли е за вас кокосовото масло, преценете сами!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest