ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Защо ми се подуват глезените?

Защо ми се подуват глезените?

Kristina K.Kristina K.
Новак
55131
Защо ми се подуват глезените?

Има много различни причини за подуване на глезените. В повечето случаи подуването се дължи на нараняване или оток. Терминът оток означава подуване, дължащо се на натрупване на излишна течност. Особено често се среща в долната част на крака, глезените и стъпалата.

Възможните причини за подуване на глезените:

Нараняване на стъпалото или глезена

Човек може да получи възпаление поради нараняване на глезена или стъпалото. Навяхването на глезена е едно от най-честите наранявания на стъпалото.

Домашното лечение при изкълчен глезен включва: почивка, нанасяне на лед или студен компрес за не повече от 20 минути, повдигане на крака на високо.

Страничен ефект от прием на лекарство

Някои лекарства могат да причинят подуване на глезените като страничен ефект. Такива лекарства включват:

- антидепресанти;

- противозачатъчни хапчета и други, съдържащи естроген;

- хапчета за високо кръвно налягане;

- стероиди.

Хората, които подозират, че глезените им са подути като страничен ефект от лекарства, трябва да потърсят консултация с лекар. Той може да предпише диуретични лекарства или да предложи методи за намаляване на отока.

Хронична венозна недостатъчност

Най-честият вид оток е от хронична венозна недостатъчност - състояние, което засяга вените на краката. Клапите на вените обикновено гарантират, че кръвта тече към сърцето, при това заболяване, обаче те не функционират и позволяват на част от кръвта да тече назад и да се събира в долната част на краката и глезените. Въпреки че това състояние няма тежки усложнения, може да бъде болезнено и неудобно. Може също да причини забележими промени в кожата.

Кръвни съсиреци

Понякога може да се развие кръвен съсирек или тромбоза в една от вените на ръката или крака. Това се нарича дълбока венозна тромбоза и изисква спешна медицинска помощ. Понякога тялото е в състояние да компенсира запушването, като постепенно отклонява кръвта през по-малките съседни вени. Ако тези вени не се увеличат по размер, крайникът може да остане подут. Постоянната болка и подуване след дълбока венозна тромбоза се нарича посттромботичен синдром.

Бременност

Подуване на глезените при бременни

По време на бременност тялото произвежда повече кръв и телесни течности, за да поддържа развиващия се плод. Подуването е често срещан страничен ефект от бременността, особено през третия триместър. Може да засегне глезените, стъпалата, краката, лицето и ръцете. Леко подуване е нормално и обикновено безвредно. Въпреки това, внезапното подуване на ръцете и лицето може да е признак на потенциално животозастрашаващо състояние, наречено прееклампсия.

Хронична бъбречна болест

Редовните упражнения могат да помогнат за поддържане на бъбречната функция. Хроничното бъбречно заболяване се отнася до трайно увреждане на бъбреците, което може да се влоши с течение на времето. Това може да доведе до редица симптоми, включително подуване на глезените.

Чернодробно заболяване

Здравият черен дроб произвежда протеин, наречен албумин. Албуминът предотвратява изтичането на течности от кръвоносните съдове в околните тъкани. Много ниските нива на албумин поради чернодробно заболяване могат да причинят натрупване на течност в краката, глезените и корема.

Хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизмът може да засегне мускулите и ставите на човек по много начини, причинявайки болки, скованост и подуване. Ако човек има хипотиреоидизъм, това означава, че щитовидната му жлеза произвежда твърде малко хормони. Проучване от 2017 г. предполага, че може да има връзка между нарушенията на щитовидната жлеза и ревматоидния артрит, който също може да причини болезнено подуване на ставите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest