ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Бадемово брашно – ползи и употреба

Бадемово брашно – ползи и употреба

Kristina K.Kristina K.
Новак
5213
Бадемово брашно - ползи и употреба
Снимка: jennyleenaguirre/pixabay.com
Повдигащи силиконови стелки до 5 см
Препоръчано за теб:
Повдигащи силиконови стелки до 5 см
14.60 лв.
Виж ››

Бадемовото брашно се получава чрез смилане на бланширани бадеми на фин прах. Не съдържа глутен и е добър източник на магнезий, омега-3 ненаситени мазнини, растителен протеин и витамин Е – мощен антиоксидант. Имайте предвид, че бадемите, както и другите ядки и семена, са с високо съдържание на калории.

Хранителните вещества в това брашно имат много здравословни ползи, като например:

- подобрява инсулиновата резистентност

- понижава нивата на лошия холестерол и кръвното налягане

- поддържа здравето на мозъка, тъй като витамин Е може да намали риска от болестта на Алцхаймер

По състав бадемовото брашно е вкусна и питателна алтернатива без глутен на традиционните пшенични брашна. То е с по-ниско съдържание на въглехидрати и по-високо съдържание на мазнини и протеини в сравнение с много други видове брашно. Бадемовото брашно осигурява магнезий - минерал, който помага за регулиране на мускулната и нервната функция, нивата на кръвната захар и кръвното налягане. Една чаша бадемово брашно осигурява 320, 4 милиграма магнезий.

Благодарение на леко сладкия си вкус и копринена текстура, бадемовото брашно се ползва за приготвяне на лакомства като кексчета, малки кокоски, любими меденки и красиви френски макарони. За рецепти с мая (като тесто за хляб и пица) можете да добавите около ⅓ чаша бадемово брашно към 1 чаша универсално брашно.

За рецепти без мая (като бисквитки, кифлички без мая и бадемов хляб), заменете 1/4 от универсалното брашно в рецептата с бадемово брашно.

Бадемовото брашно се отличава с орехов вкус и е лесно за използване. В повечето рецепти можете просто да смесите бадемовото брашно с пшенично брашно в еднакво съотношение. Можете да го добавяте в печива като палачинки, бисквитки, здравословни кифлички и бисквити, а също и в пикантни храни като домашна паста и кюфтета.

Бадемов кейк

1/2 чаша (56 грама) бадемово брашно съдържа:

Калории: 340

Протеин: 12 грама

Мазнини: 30 грама

Въглехидрати: 12 грама

Фибри: 4 грама

Калций: 5% от препоръчителния дневен прием

Желязо: 6% от препоръчителния дневен прием

Калий: 8% от препоръчителния дневен прием

Магнезий: 65% от препоръчителния дневен прием

Витамин Е: 100% от препоръчителния дневен прием

Бадемовото брашно е полезно, защото е с високо съдържание на омега-6, което може да предизвика възпаления в тялото, когато се консумира в големи количества или когато се яде непропорционално на правилното съотношение омега 6/омега 3.

Бадемови бисквити

Почти всички сортове ядки и семена са с много високо съдържание на омега-6 мастни киселини (с изключение на кокоса, макадамията и орехите). Когато решите да консумирате ядки или семена, цели или под формата на брашно, важно е да балансирате приема на омега-6 с много морски дарове, съдържащи омега-3.

Използвайте този полезен продукт още за бадемови сладки, сладкиши с бадеми и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest