ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Защо детето не общува с връстници?

Защо детето не общува с връстници?

Защо детето не общува с връстници
Кош за играчки и дрехи - еднорог-23%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кош за играчки и дрехи - еднорог
22.00 лв.
17.00 лв.
Виж ››

Децата са най-ценното богатство. Тяхната невинност и доброта не могат да ви оставят безразлични. Те са изключително чувствителни, затова е важно да обръщаме внимание на всяка тяхна дума или състояние. Децата могат да ни научат много повече, отколкото предполагаме, ако обаче направим усилието да послушаме какво ни казват.

Различните етапи на детството провокират различна страна от характера на детето. Затова този период от живота им трябва да бъде съпътстват от стабилно емоционално състояние. Ако обаче забележите, че вашето дете се затваря в себе си, изолира се или не говори със своите връстници, то това може да бъде индикатор за няколко неща, на които да обърнете внимание. Защо детето не общува с връстници?

- Ако детето ви не иска да общува със своите връстници, то това може да означава, че нещо го тормози. Първо потърсете причината в семейната ви среда. Помислете дали не сте го засегнали с действия или думи. Друга възможна причина детето да не общува са разногласия в отношенията с вашия партньор. Ако се е случило подобно нещо, твърде вероятно е детето ви да е потиснато, заради това. Не подценявайте неговите слушателски умения и не мислете, че децата не могат да разберат кога имате семейни проблеми. Затова бъдете внимателни и се стремете да балансирате здравословна среда за вас и вашето дете.

- Друга възможност е тормоз в училище. Детето ви може да бъде жертва на вербално или физическо насилие от останалите деца и това да го потиска. В този случай то се затваря в себе си, изолира се и спира да общува с другите деца. Затова бъдете бдителни и наблюдавайте настроенията на своето дете. Веднага щом забележите, че то се самоизолира, трябва да проведете разговор с него и да го предразположите да сподели своя проблем. В противен случай, проблемът може само да стане по-сериозен и да причини тежки психически травми.

Детски психолог

- За липса на комуникация на детето с връстниците е много вероятно причината да бъде недобрата социализация на детето. Ако детето ви не е достатъчно самостоятелно и общително, то ще се затвори в себе си и ще бъде стеснително спрямо останалите деца. Затова е важно да комуникирате активно със своето дете и да му вдъхвате увереност. Липсата на социализация не е проблем за подценяване, тъй като има опасност да лиши детето от създаването на приятелства и да му донесе единствено негативно преживяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest