Ezine.bg»Статии»За Дома»Двор и Градина»Отглеждане на лантана - какво трябва да знаем?

Отглеждане на лантана - какво трябва да знаем?

Отглеждане на лантана - какво трябва да знаем?
Снимка: newarta/pixabay.com

Вечнозелените растения са ценни през всички сезони, защото освежават обстановката и напомнят за красотата на природата през топлите дни. Лантаната е такова растение и затова градинарите са изкушени да го отглеждат като декоративно цвете.

Всеки, който иска да отглежда това стайно растение, трябва да знае, че то е отровно. Отровни са издънките, листата, цветята и плодовете, затова при грижите за него е необходимо да се ползват ръкавици, а децата и домашните любимци трябва да се държат настрана от цветето.

Саксиите с лантана се отглеждат навън само сезонно. Добре е лантаната да се засади на терасата в саксии на слънчево, топло и защитено място в плодородна и пропусклива почва, умерено влажна. Най-добре да бъде слабо кисела, до неутрална.

Новопосадената лантана има нужда има нужда от редовно поливане и поддържане на влажността на почвата, но веднъж захване ли се, става сухоустойчива. Захванатото цвете вече не се нуждае от постоянна влага и не я толерира. По-добре да се полива веднъж или 2 пъти в седмицата, вместо всеки ден да се сипва по малко вода. Между отделните поливания почвата трябва да е изсъхнала, така че се наблюдава отделното растение.

При отглеждане лантаната не се нуждае от много подхранване. Честото внасяне на тор дори може да попречи на цъфтежа. Развива се буйна листна маса, но не цъфти. Затова в началото на сезона се внася веднъж комбиниран тор, а други подхранвания се правят само при нужда - ако растежът се забави, или листата пожълтеят.

За да цъфти обилно, прецъфтелите части на лантаната трябва да се отстранят. Те са отровни, а образуването им отнема от растението сила и то не може да цъфти.

Лантана
Снимка: gloriak2700/pixabay.com

През есента растенията трябва да бъдат прибрани в светли помещения, а през зимата трябва да се поддържа температура от 6-10 градуса. Никога не трябва да се допусне да стане по-студено от 5 градуса, защото това ще убие растението.

Това вечнозелено растение се размножава чрез семена и резници. Издънките се препоръчва да се държат във влажен пясък на светло и топло, около 20 градуса, Те се вкореняват за около 1 месец и след това се прехвърлят в саксии, които се държат на светло при 16-18 градуса до пролетта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest