ezine.bg»Статии»За Дома»Двор и Градина»Антуриум - засаждане и отглеждане

Антуриум - засаждане и отглеждане

Антуриум - засаждане и отглеждане
Снимка: mussejereissati/pixabay.com
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
35.00 лв.
Виж ››

Антуриум е екзотично име, назоваващо стайно растение с тропически произход и интересна визия. То има големи зелени листа и разкошни пъстри цветове. Цветето е много красиво, но има своите специфики при отглеждането.

Повечето цветя от този голям род са наземни, но има и епифити - пълзящи и увивни. В домашни условия се отглеждат основно хибриди и тази дейност има някои тънкости, но като цяло не е особено трудна.

Растението, което идва от тропиците, има нужда от топлина, защитено от течение място и по възможност с висока влажност, за да наподобява максимално естествената му среда. Ако въздухът в стаята е сух, може да се подредят камъчета в чинийката и да се напълни с вода, така че тя да се изпарява, без да има допир с почвата в саксията.

Пръскането с вода много се харесва на цветето, но се прави само в топло време, защото в студеното може да предизвика гъбични заболявания на антуриума.

Обилната светлина е любима на антуриумите, но не и прякото слънчево греене. Като повечето тропически видове и този издържа на сянка, но ако му липсва достатъчно осветеност, спира да цъфти.

Най-добрата температура за отглеждане на антуриума е 25-28 градуса, а резки промени са нежелани. През зимата 17-19 градуса му се отразяват добре.

Тропическите видове обичат водата и антуриумът също се нуждае от редовно поливане, но трябва да се помни, че цветето ще реагира по-добре на леко засушаване, отколкото на преполиване.

При активния растежи цъфтенето поливането става когато почвата в саксията е просъхнала на 1/3 от дълбочината на съда, а през зимата това се прави при просъхване до половината от дълбочината.

Антуриумът обича кисели почви, затова реакцията трябва да бъде с висока киселинност, а торенето на почвата е много важно. Първо се внася азотен тор, а след това минерален. Торенето става при поливане на китките, за да не изгори растението.

Почвата като състав е много важна. Тя трябва да запази влагата и хранителните вещества, да не се сляга и уплътнява бързо. Листовка, едри парчета торф, блатен мъх и пясък ще се харесат на антуриума. Боровата кора също се препоръчва като субстрат.

Това цвете харесва не особено дълбоките, но широки саксии, защото има повърхностна коренова система. На дъното трябва да се сложи дренаж. Когато саксията отеснее на цветето, то се присажда.

Размножаването на цветето е със семена и вегетативно, като семената се засаждат при нужда от много млади растения. Вегетативното размножаване е по-добър избор за домашно отглежданите цветя.

За украса на източния прозорец антуриумът е идеален избор. Той красив както с цветовете, така и с листната си маса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest