ezine.bg»Статии»Красота»Козметика и Козметични Процедури»Безопасно ли е да ползвате борак върху кожата си?

Безопасно ли е да ползвате борак върху кожата си?

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Ентусиаст
1352
Безопасно ли е да ползвате борак върху кожата си?
Стилен комплект от 12 четки за грим в кутия-50%
Препоръчано за теб:
Стилен комплект от 12 четки за грим в кутия
23.00 лв.
11.50 лв.
Виж ››

Независимо дали сте някой, който държи на разстояние от хилядите продукти за красота или някой, който обича грижата за кожата и грима, бораксът определено е нещо, за което най-вероятно не сте чували или знаете много малко за него.

Бораксът е естествен минерал и се използва като съставка в почистващи продукти като сапуни и детергенти. В козметичните продукти може да се използва като буфериращ агент, емулгатор или консервант.

Бораксът, известен още като натриев тетраборат декахидрат, натриев борат и натриев борат декахидрат в света на химикалите, е естествен минерал и вещество, използвано във формулировките на куп домакински почистващи препарати, както и продукти за грижа за кожата като почистващи продукти, шампоани, кремове, лосиони за тяло и дори много модерните в момента бомбички за вана.

Бораксът или натриевият тетраборат е съединение на елемента „Бор“. Това е естествен прахообразен бял минерал и по същество е сол на борна киселина. Боракс на прах се състои от меки бели кристали, които се разтварят във вода.

В продължение на много десетилетия бораксът се използва като домакински почистващ продукт. Използва се и при производството на детски играчки. Мнозина бъркат боракс с борна киселина; борната киселина обаче е по-рафинирана и преработена версия на минералното съединение.

Освен продуктите за грижа за кожата и домакинските почистващи продукти, бораксът има много други приложения. Може да омекотява твърдата вода, поради което се използва и в плувни басейни за поддържане на нивата на pH.

Той помага за предпазване от насекоми и вредители, поради което неговото свойство, подобно на пестицид, може да се използва както в къщата, така и във вашите градини. Има много приложения за боракс. Той помага за премахването на петна, мухъл и плесен от дома, използва се за избелване и премахване на замърсявания и може да неутрализира миризмите.

Безопасно ли е да ползвате борак върху кожата си?
Снимка: nastya_gepp/ pixabay.com

Боракс за кожата

Бораксът е съставка, използвана широко в индустрията за грижа за кожата в куп продукти, както е споменато по-горе. Той като съставка се използва за унищожаване на кожните бактерии и премахване на мъртвите кожни клетки и излишното масло. Не прониква дълбоко в кожата и това го прави относително безопасен за употреба в ограничени количества. Бораксът се използва в козметичната индустрия за предотвратяване или забавяне на растежа на бактериите в овлажняващи продукти като кремове, шампоани, гелове, лосиони, бомби за баня, ексфолианти и соли за вана. Производителите на козметика използват боракс като буфериращ агент или емулгатор, за да предпазят съставките на продукта от разделяне.

Безопасен ли е бораксът?

Когато става въпрос за използване на боракс в продукти за грижа за кожата, има голям дебат дали е безопасен или не. Въпреки че е получен от естествени източници, е установено, че съставката има дразнещи кожата свойства, нарушавайки нивата на комфорт на кожата.

Въпреки че се използват много пестеливо при формулирането на продукти за грижа за кожата, хората са изпитали реакции след използване на продукт, съдържащ тази съставка.

Важно е да се отбележи, че естествено не винаги означава безопасно. Така че, когато използваме съставки като боракс върху кожата си, човек винаги трябва да внимава.

Диапазонът на pH на боракса е около 9 до 11, което го прави изключително алкален и може да сенсибилизира и раздразни кожата, когато се използва неразреден. Въпреки че няма убедителни проучвания, които да предполагат, че бораксът е вреден за кожата, няма и достатъчно проучвания, които предполагат, че е безопасен.

Докато бораксът е естествен продукт, това не означава, че е напълно безопасен. Бораксът често е опакован в кутия с предупредителен етикет, който информира потребителите, че продуктът е дразнещ за очите и може да бъде вреден при поглъщане.

Смята се, че бораксът не е канцерогенен. Той обаче крие някои рискове, като дразнене на кожата, очите и дихателните пътища. Освен това може да причини проблеми с храносмилането, безплодие, бъбречна недостатъчност, шок и дори смърт в някои ситуации.

Боракс и децата

Децата трябва да избягват да влизат в контакт с боракс или продукти, съдържащи го. Хората са използвали боракс, за да правят пластелин, с който децата да си играят в миналото. Децата, от друга страна, са особено уязвими към токсичността на боракс. Малко дете, което консумира 5 до 10 грама боракс, може да получи силно повръщане, диария, шок и смърт.

Децата, като са малки, се нуждаят от нежни продукти за кожата си. pH на нашата кожа варира около 5, докато бораксът е изключително алкален. Тъй като има потенциал да предизвика дразнене на кожата, по-добре е да избягвате използването на боракс при децата.

Боракс и сода за хляб

Сода за хляб (натриев бикарбонат) и боракс (натриев тетраборат) не са едни и същи неща. И двете са соли и и двете са популярни като „зелени“ почистващи препарати за домакинството, но бораксът има pH 9, 5, докато содата за хляб има pH 8. В резултат на това бораксът е значително по-алкален от содата за хляб. Тъй като са алкални и абразивни, содата за хляб и бораксът са ефективни. Въпреки това, тъй като бораксът има по-високо pH от содата за хляб, той е малко по-суров, но потенциално по-ефективен почистващ агент.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest