ezine.bg»Статии»За Дома»Двор и Градина»Отглеждане на ешеверия в домашни условия

Отглеждане на ешеверия в домашни условия

Отглеждане на ешеверия в домашни условия
Снимка: tylost/pixabay.com
Стилна сгъваема масичка за лаптоп-21%
Препоръчано за теб:
Стилна сгъваема масичка за лаптоп
35.00 лв.
27.50 лв.
Виж ››

Надали има дама, която да не се зарадва ако получи огромен букет от цветя, сред който се открояват невероятните рози, шарени лалета, фрезии, ириси и др. За съжаление обаче букетите от рязан цвят са много нетрайни, а и за да им осигурите по-дълготраен живот ще трябва ежедневно да сменяте водата във вазата им. Понякога изборът на стайно цвете се оказва по-добрият вариант.

По света има безброй стайни цветя, но тук ще предложим на вниманието ви едно растение, което макар доскоро да не беше особено популярно у нас, вече можете да срещнете в почти всеки цветарски магазин. Нарича се Ешеверия, но можете да го видите и под името Ехеверия. В някои държави дори се „подвизава“ с народното си име Каменна Роза заради събраните си на розетка сочни зелени листа.

Ешеверията е родом от Мексико, но в действителност може да вирее навсякъде като градинско растение, стига да е достатъчно горещо. Именно поради тази причина вие в действителност можете да я засадите в почвата и да я отглеждате лятно време в градината си, но единствено като едногодишно растение. Много по-популярна е като декоративно растение, което се засажда в саксия и се отглежда у дома в продължение на години.

По света има около 170 вида Ешеверии, затова е добре да се информирате предварително какви конкретни условия на живот изисква вашето растение. За всички видове обаче е характерно, че обичат да разполагат с много светлина и не толкова често поливане.

Има Ешеверии, които трябва непрекъснато да са на слънчево място и ако не получават достатъчно светлина, те биха започнали да линеят. Тези видове, които са масово разпространени у нас са малко по-скромни в това отношение и за тях ще е достатъчно за ги поставите на източните си, а не на южните первази.

Цъфтяща ешеверия
Снимка: Echeveria Pulvinata 'Ruby, Дебели Листа, Кактус

Ешеверията принадлежи към сукулентните растения и има способността да задържа влага в месестите си листа. Редовно поливане се налага само в най-горещите летни дни. През останалото време наблюдавайте единствено почвата да не е прекалено изсъхнала, като за повечето видове е достатъчно поливане веднъж седмично.

За да осигурите добър растеж на Ешеверията е добре и от време на време да я наторявате с торове, предназначени за сукулентни растения. Така лятно време тя ще ви възнагради и ще започне да цъфти, като продължителността на цъфтежа ѝ отново би зависил от конкретния вид, с който сте се сдобили.

Когато Ешеверията започне да оформя нови издънки, оформени също в розетка, то вече можете да се заемете и с разсаждането им. Отчупете леко новата/новите издънки и ги засадете в смес от равни части пясък и градинска пръст. Това е най-благодатната почва за тях.

В заключение можем да кажем, че отглеждането на Ешеверия е чудесен избор за хората, които обичат растенията, но нямат време да полагат особени грижи за тях. Освен това можете да оформите и композиция от няколко вида Ешеверии, които са с различни цветове на листата. Така ще разполагате с цял „букет“ от растения, които да поливате по едно и също време и то възможно най-рядко. Какво по-лесно от това?

Вижте и други полезни съвети за начинаещи цветари.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest