ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Изключително кърмене - какво означава?

Изключително кърмене - какво означава?

Изключително кърмене - какво означава?
Практичен моп с три глави и диспенсър за течности
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен моп с три глави и диспенсър за течности
76.00 лв.
Виж ››

Кърменето е начинът, по който новороденото бебе се изхранва от своята майка в първите месеци от своето развитие. Кърмата представлява майчиното мляко, което се съдържа в гърдите на майката. Периодът на кърмене е относителен, тъй като натрупването на кърма може да се окаже невъзможен процес за някои родилки. В този случай се прибягва до сухото адаптивно мляко, което е заместител на кърмата.

Изключителното кърмене означава, че новороденото бебе се изхранва само и единствено чрез майчино мляко. Този начин на хранене е изключително препоръчван от специалисти, като е прието за оптимално това да продължава в първите шест месеца след раждането на детето.

В случаите на изключително кърмене детето трябва да се храни поне по 8-10 пъти на ден в първите 1-2 месеца. Когато храната се доставя само чрез кърма, то новороденото бебе не се нуждае от вода или чай, освен ако няма допълнително предписани медицински показания за това.

Кърменето осигурява на новоредното най-ефективния баланс от хранителни вещества, което го отличава като по-добра алтернатива от другите методи на хранене. Освен това новороденото усвоява майчиното мляко изключително лесно и това му спомага да се храни пълноценно.

Още предимства на изключителното кърмене

Изключително кърмене

- Кърмата стимулира оптималния растеж, както и развитието на бебето;

- Кърменето има защитна функция, като предпазва новороденото и неговата майка от заболявания и инфекции;

- Кърмата съдържа ценни имунни съставки, благоприятни за развитието на бебето, които не се съдържат в другите хранителни заместители;

- Кърменето има свойството да спомага за когнитивното развитие на новороденото;

- Кърмата може да предотврати появата на алергични заболявания;

- Кърменето намалява риска от симптоми като диария;

- Кърменето е освен начин на хранене и метод за общуване между майката и детето. С помощта на този процес новороденото се успокоява, тъй като получава физическа близост със своята майка. Затова кърменето се приема като начин за комуникация и социализация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest