Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»За какво се използва сминдухът?

За какво се използва сминдухът?

сминдух

Сминдухът се среща под формата на подправка и е широко разпространен на територията на България. Това е още едногодишно растение, произлизащо от семейство Бобови. От неговите семена се приготвя популярната подправка сминдух, чието име се превежда като гръцко сено.

Сминдухът произхожда от Средиземно море, но днес той се среща в Индия, Северна Африка и Китай. Ето какво е приложението на това растение:

Най-широкото приложение на сминдуха е като съставна част на познатата шарена сол. Освен това, сминдухът често се използва в приготвянето на местни деликатеси като пастърма, наденици и суджуци, както и на рибни ястия.

За подправянето на местни ястия се вземат свежите клонки и листата на сминдуха. Подправката обикновено се прилага в комбинация с други такива като черен и червен пипер, копър, джоджен, чубрица и магданоз.

Освен в света на кулинарията, синдухът се оказва лечебно средство с ценни свойства за здравето. Растението има антисептични свойства, които помагат при кожни наранявания, подагра, екзема и абцеси.

Освен това, синдухът може да се приема като билкова добавка, която да стимулира либидото, Когато растението се смиля на прах, то може да се комбинира с други билки, с които да действат като лек против наранявания или възпаления на кожата.

Семената на синдуха могат да се прилагат като добавка за контролиране нивата на кръвната захар и действат благоприятно срещу развиването на диабет. Друго ценно свойство на синдуха е, че стимулира кърмата, затова е полезно да се приема след раждане под формата на чай или хапчета.

Ето какви други ползи има сминдуха:

за какво се използва сминдухът

- намалява телесната температура;

- намалява апетита и теглото;

- действа успокоително срещу стомашни болки или проблеми с храносмилането;

- нормализира нивата на холестерола;

- облекчава мускулните болки;

- укрепва здравето на бъбреците и черния дроб;

- спомага при наличието на репродуктивни проблеми;

- стимулира обмяната на вещества;

- действа имуностимулиращо.

Синдухът може да се срещне като подправка, прах, капсули, хапчета или билки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest