ezine.bg»Статии»За Дома»Почистване»Защо се добавя сол в пералнята?

Защо се добавя сол в пералнята?

Защо се добавя сол в пералнята?
Снимка: Monofocus/pixabay.com
Сив сгъваем кош за пране - 57 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сив сгъваем кош за пране - 57 см
30.00 лв.
Виж ››

Прането на дрехите е аспект, който засяга всяка домакиня. Стремежът към меки и чисти дрехи с нежен аромат обаче се оказва не толкова лесно постижим. Не са малко случаите, в които дрехите след изпиране са умалени, обезцветени и пък нежелано оцветени. Затова дамите са в търсене на бързи и ефективни решения, с които да спасят своето пране навреме и да му възвърнат желаните цветове и мекота.

В този случай съвременният пазар предлага различни решения, от които най-ефективното се оказва омекотителят ни. Това е продукт, който придава приятен мирис на дрехите, запазва цветовете им и ги поддържа меки. Днес има специални омекотители за цветно, черно или бяло пране, което е превантивна мярка срещу оцветяването на дрехите в нежелан цвят. Въпреки това, не всеки човек разполага с омекотител наблизо, което налага друго бързо решение. За целта съществуват народни методи от миналото, които и до днес могат да спомогнат в борбата с прането, ако нямате омекотител наблизо.

Солта е съставка, която, освен в кулинарията, може да предложи безценни ползи и в домакинските задължения. Тя може да се добави към прането, като основната й цел да възстанови цветовете на дрехите и да възвърне тяхната мекота. Солта в прането е изпипан във времето метод, който се оказва най-ефективен инструмент за изпирането на кърпи.

За да приложите този метод, то тогава е препоръчително да си набавите едра сол. Ако използвате фината, то тогава има голяма вероятност тя да се разтвори прекалено бързо и да не остане до края на изпирането.

Ето как да омекотите дрехите си с помощта на солта в пералнята:

Пране със сол

За целта ви трябва само една супена лъжица сол, която е напълно достатъчна за една процедура на изпиране. Трябва да изсипете солта в малка торбичка от плат, която да завържете с конец. След това поставяте торбичката в барабана на пералнята, като добавяте и дрехите. Накрая трябва само да добавите праха за пране и да включите програмата за изпиране. Солта в прането ще възвърне свежестта и мекостта на вашите дрехи, без да увреди тяхното оцветяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest