ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Важни грижи при атопична кожа

Важни грижи при атопична кожа

Важни грижи при атопична кожа
Регулируем колан за изправяне на стойката
Препоръчано за теб:
Регулируем колан за изправяне на стойката
34.00 лв.
Виж ››

Атопичният дерматит е дерматологично състояние, което се характеризира със суха, сърбяща, лющяща или зачервена кожа. Това е хронологично неинфекциозно заболяване, което обикновено се появява по лицето или тялото. Атопичната кожа се проявява още в бебешка възраст, но се увеличават случаите на хора, които отключват заболяването в юношеска възраст или по-късно.

Смята се, че атопичният дерматит е неизлечимо заболяване, но неговите пристъпи могат да бъдат контролируеми с помощта на медикаменти или човешки усилия. Можете значително да намалите симптомите на това заболяване, ако се придържате към тези няколко съвета:

- Спазвайте правила на хранене. Това е важен съвет, който значително може да облекчи вашите симптоми. Консултирайте се с лекар за подходяща диета при атопичен дерматит. Препоръчително е да избягвате храни с високо съдържание на захар, тъй като те правят потта по-киселинна. В този случай потенето може да възпали вашата кожа и да я раздразни, което да активизира появата на екземи по тялото. Съществуват определени мазнини, които се борят с раздразнената кожа, като такива се съдържат в студено пресования зехтин, студено пресованото олио и неварената прясна сметана.

- Обличайте се съобразно сезона. Друга препоръка е да съобразявате вашето облекло според климатичните условия. Не е препоръчително да се обличате твърде дебело, когато навън е топло, или да носите вълнени дрехи, тъй като те дразнят кожата. Също така трябва да избирате меки дрехи, съставени от естествени влакна като памук. Друго, което може да раздразни вашата кожа, са етикетите или ластиците, които могат да създадат търкане с кожата и да я наранят. Може да носите дрехи, които не съдържат индустриални оцветители и е задължително да изпирате всяка нова дреха преди употреба, заради повишен риск от розов лишей.

- Перете дрехите правилно. Важно е да изпирате дрехите правилно така, че да не увредят вашата кожа. За тази цел трябва да използвате течни перилни препарати и омекотител, тъй като така дрехите се омекотяват и не създават дразнене с кожата.

Козметика при атопична кожа

- Хидратирайте кожата редовно и поддържайте хигиена. При атопичната кожа бариерата е много по-пропусклива, което позволява на бактериите да проникват много по-бързо. Затова е нужно да измивате тялото и лицето правилно и редовно, без да ексфолирате кожата или да стоите продължително във вода. Винаги използвайте хидратиращо средство сутрин и вечер, за да подхраните вашата кожа и да избегнете сухотата.

Ето и още важни грижи при атопичен дерматит.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest