ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Алергия към морски дарове

Алергия към морски дарове

алергия към морски дарове

Алергиите са сериозен здравословен проблем, който се разраства все повече. Наред с редица известни хранителни непоносимости, алергията към риба и черупчести морски дарове не отминава с годините и е причина за тежки алергични шокове, които реално застрашават живота.

Какво представлява алергията към морски дарове и кои морски обитатели влизат в това число?

Според специалистите морски дарове са всички риби с перки. Това са рибата тон, треската, сьомгата, както и черупчестите организми, към които принадлежат скаридите, раците, мидите, калмарите.

Алергията към морските дарове е всъщност непоносимост към определени протеини в тях и предизвиква анафилаксия. Това е състояние, застрашаващо живота. Изразява се във внезапна, тежка реакция с понижаване на кръвното налягане, подуване на гърлото и спиране достъпа на кислород. Може да предизвика и пристъп на астма.

Около половин процент от възрастните и един процент от децата имат непоносимост към риба, а между 1. 5 и 2. 5 процента от възрастните от половин до 2. 5 процента от децата страдат от непоносимост към черупчести морски организми.

Все още не може да се каже точно дали това състояние е постоянно. Непоносимостта към яйца и мляко изчезват с времето, но тези към фъстъци, риба и морски дарове се запазват през целия живот.

задух при алергия към морски дарове

До каква степен тази непоносимост може да изчезне с годините?

За да отговорят на този въпрос изследователите поставят под наблюдение 63 човека, като 37 от тях са алергични към риба, 25 към морски дарове, а 1 има непоносимост и към двете.

Във въпросници проследяваните пациенти вписват тежестта и честотата на реакциите към морска храна, както и други симптоми, свързани с тази хранителна непоносимост.

Доброволците са следени в продължение на 6 години, а резултатите не са особено обнадеждаващи. Всяка година по-малко от 2 процент успяват да израстат тази непоносимост. Смята се, че проблемът е преодолян, ако човекът може да понася да яде морска храна поне веднъж в седмицата, или ако лекуващият лекар е определил проблема като разрешен.

Според специалистите сьомгата от рибите най-често предизвиква алергии. Тя се открива при 18 процента от хората, които не могат да ядат риба. От черупчестите най-често алергии се получават от скариди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest