ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Тренировки»Защо е толкова важно да ходим повече пеша?

Защо е толкова важно да ходим повече пеша?

Защо е толкова важно да ходим повече пеша?

Ако се чувствате твърде уморени, за да бягате, то тогава ходенето може би е идеалното решение за вас! Кой казва, че бягането е единственият спорт, който можете да упражнявате навън безплатно? Ще се изненадате да разберете, че едно просто нещо като ходенето всъщност може да повлияе на вашето здраве. Винаги говорим за бягането, плуването, колоезденето или кардио упражненията, но никой не говори за изненадващите ползи, които ходенето предлага!

Затова най-добрият съвет за вас е следващият път, като отидете на работа, да отидете да напазарувате или излезете от дома, за да се срещнете с приятели – изберете стълбите и пропуснете автобуса, ако е възможно, за да извървите разстоянието.

Ето и защо е полезно ходенето пеша!

Укрепва сърцето и белите дробове

Подобно на бягането, ходенето е упражнение, което може да укрепи сърцето и белите ви дробове. Органите ви се нуждаят от физическа активност и ходенето обикновено е правилният избор за тази цел. Нормалното ежедневно ходене може значително да намали риска от инфаркт и инсулт, тъй като спомага за понижаването на кръвното налягане, както и за поддържането на ниско кръвно налягане. Ходенето дори 30 минути на ден ще ви свърши чудесна работа.

Подобрява съня ви

Всеки е наясно, че ходенето помага при кръвното налягане, което вероятно не е изненада, но знаете ли, че то може да повлияе и на вашия сън? Според проучвания, аеробните упражнения, като ходенето, могат да повишат ефективността на вашия сън, което означава, че ви помагат да заспите по-лесно, подобряват качеството на съня и помагат да се чувствате по-отпочинали сутрин.

Отслабване чрез ходене

Отслабване с ходене

Това е още едно очевидно, но все пак и важно предимство. Ходенето е правилното упражнение за начало за начинаещи, които не тренират редовно. Не се пресилвайте, като се стремите да пробягате маратон, за да влезете във форма, а започнете с нещо, което е посилно за всеки – ходенето. Отново 30 минути на ден са всичко, от което се нуждаете, но трябва да го правите всеки ден.

Полезно е за вашата памет

Този факт вероятно е неизвестен за повечето хора, но ходенето е полезно за паметта ви. Според проучвания, съществува тясна връзка между физическата активност и когнитивния спад. Хората, които редовно спортуват, са по-малко склонни да страдат от когнитивен спад в по-напреднала възраст. Ако се притеснявате дали е твърде късно за вас – не е! Промяната в начина на живот и навлизането във форма е напълно възможно и дори необходимо, независимо в коя възраст сте.

Ходенето изчиства ума ви

Разходката навън спомага да изчистете ума си и да се избавите от натрупания стрес, поради две причини: тази дейност помага за подобряване на кръвообращението и увеличава притока на кръв към вашия мозък. Бягането има сходен ефект върху тялото, но тъй като ходенето е по-спокойна дейност, то това е второто предимство, което то предлага – позволява ви да дишате чист въздух и да се насладите на прохладното време. Това спомага за прочистване на ума и облекчаване на стреса.

По колко трябва да ходим на ден

Колкото по-скоро, толкова по-добре

Ето още няколко практически съвета защо е необходимо да започнете да ходите повече още днес – като всяка форма на упражнение, то трябва да превърнете ходенето в навик. Колкото по-рано започнете, толкова по-добре, защото, когато то стане част от вашето ежедневие, вие дори няма да го възприемате като упражнение. Ходенето е евтино и достъпно – дори най-достъпната физическа активност.

Нямате нужда от членство във фитнес залата или да се снабдявате с луксозни обувки: всичко, от което се нуждаете, е вашето тяло.

Споделете с приятел всички предимства на ходенето, което току-що научихте, и ги поканете да се присъединят към вас – може би няма да ви се стори толкова трудно, ако си направите дори среща.

Разберете повече за лечението чрез ходене!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest