ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Как да се отървем от дървеници?

Как да се отървем от дървеници?

Как да се отървем от дървеници?
Преносима помощна бамбукова маса
Практичен аксесоар за вашия дом:
Преносима помощна бамбукова маса
70.00 лв.
Виж ››

При разглеждането на дървениците като вредители у дома, първото нещо е да бъдат разделени от дървоядите, защото много хора ги бъркат.

Това са две напълно различни насекоми. Дървоядът не може да бъде видян. Той се познава само по дупките в дървените плоскости. Дървеницата също лази по дървени изделия, но само по повърхността им. Дървоядът се храни от дървесината, а дървеницата пие човешка кръв. Друга характерна отлика е звукът, който издава дървоядът, приличен на тиктакането на часовник, а при дървеницата отсъства.

И така, дървеницата е вампирът сред насекомите и е дори по-упорита и неприятна от комарите. Тези паразити са плашливи и потайни, крият се в различни дупки и цепнатини и се показват само нощем, за да се нахранят от кръвта на спящия човек.

Дървениците са 92 вида и са разпространени по цялото земно кълбо, но у нас се срещат предимно постелните или креватни дървеници. Те не могат да летят или подскачат, защото нямат крила и само пълзящи твари. Те се придвижват сравнително бавно, могат да се катерят, пълзейки вертикално, и да стигнат до висок таван.

Дали у дома има дървеници и как да разберем дали сме нападнати от тези инсекти?

Има няколко сигнала за нашествие в леглото от тях.

- Наличие на червено петно по тялото, което сърби. Най-често се откриват такива петна по лицето, ръцете, краката или врата. Ухапването от дървеница не е болезнено, но се появяват петна със сърбеж и малки пъпки. Ухапването на дървениците обаче може да предизвика алергичен шок с лош край.

- Откриване на малки петънца от кръв по спалното бельо. То се дължи на неволно смачкване на дървеницата по време на сън или ако насекомото само повърне от поетата кръв, за да може да се върне обратно в скривалището си.

Следи от дървеници

- Ако се намерят из къщи малки кухи обвивки от насекомите. Те имат свойството да сменят 5 пъти кожата си, докато станат възрастни.

- Ако по дървените части на леглото има лепкави следи и малки зрънца. Те представляват яйцата на дървеницата.

Борбата с дървениците е една от най-трудните. Непрекъснатото прочистване на леглата и постелите, запечатването на различните цепнатини и дупчици в дома, почистването на мебелите със силни препарати, е превенцията срещу тяхното трайно заселване и безконтролно размножаване.

Ако обаче те вече са факт и видимо се откриват следите им, необходимо е да се потърси ДДД фирма, която да напръска със средство срещу дървеници. Само едно пръскане с инсектициди не може да изгони колония от дървеници. Необходими са поне 3 пръскания за тяхното окончателно изтребване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest