ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Домашни средства срещу главоболие

Домашни средства срещу главоболие

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Ентусиаст
1692
Домашни средства срещу главоболие
Пулсов оксиметър - син-25%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов оксиметър - син
60.00 лв.
45.00 лв.
Виж ››

Имате главоболие? То може да бъде доста смущаващо, нарушавайки способността на човек да свърши каквато и да е работа или дори да функционира като личност.

Не се притеснявайте, защото имаме няколко опции, които да изпробвате следващия път, когато бъдете застигнати от този неприятен проблем. И ако сте човек, който категорично отказва да приема хапчета, освен ако не е абсолютно необходимо, ето няколко неща, които можете да направите вместо това, за да облекчите главоболието.

Хидратирайте се

Лекът за главоболие може да е толкова прост, колкото чаша вода. Хроничната дехидратация е честа причина за главоболие според някои проучвания. Дехидратацията също може да повлияе на концентрацията ви и да увеличи раздразнителността, което влошава ефектите от главоболието ви. Няма нужда да се притеснявате, също така е доказано, че водата може да ви избави от главоболието само за половин час.

СЪВЕТ: Ако сте склонни към главоболие, уверете се, че сте хидратирани през цялото време като предпазна мярка. Пийте повече от 2 литра на ден и яжте храни, богати на вода.

Чай от джинджифил

Наскоро проведено проучване установи, че джинджифилът на чай, приеман заедно с обикновените лекарства за болка без рецепта, облекчава болката на хората с мигрена. Друг установи, че работи почти толкова добре, колкото лекарствата за мигрена, отпускани с рецепта. Опитайте да вземете добавка от джинджифил или сварете чай от джинджифил. Можете също така да масажирате разредено джинджифилово масло в слепоочията, челото, шията и дори гърба.

СЪВЕТ: Ако сте стресирани, топлият чай от джинджифил също може да ви помогне да се успокоите, което ще ви накара да се почувствате по-добре като цяло.

Чай против главоболие

Заложете на кофеин

Твърде много кофеин всъщност може да влоши главоболието ви, но в определени граници кафето, ако се вземе достатъчно скоро след началото на главоболието, може да го спре и да облекчи болката. Не се отдавайте на твърде много и се уверете, че хидратирате след това (тъй като кофеинът е дехидратант).

СЪВЕТ: Ако обичате кафето, пийте кафе без кофеин, то обикновено не е напълно без кофеин и може да ви свърши работа.

Подремнете

Липсата на сън е вредна за здравето по повече от един начин. Не само ще имате главоболие, но и ще се чувствате изтощени и просто не в най-добрата си форма. Ако главоболието ви е причинено от липса на сън, единственият и най-мощен начин за лечение е сънят (шокиращо! ). Освен това, ако главоболието ви е свързано с екрана, ако сте били пред екрана твърде дълго, малко почивка за очите и мозъкът може да проработи за вас.

СЪВЕТ: Подремнете веднага след като вземете малка доза кофеин, така можете да се събудите с двойна защита.

Отпуснете се

Стресът може да бъде основна причина за главоболие. Практикуването на упражнения или дейности за облекчаване на стреса може да помогне за намаляване на главоболието. Редовната практика на йога, стречинг, дихателни упражнения или медитация може да помогне за намаляване на главоболието, както по отношение на честотата, така и по интензивност. Включването им в ежедневието ви може да има значително въздействие върху вашето здраве и това как се чувствате всеки ден.

СЪВЕТ: Обърнете специално внимание на шията, облекчете евентуалното стягане.

Вана против главоболие

Използвайте хладен компрес

Особено ефективен при мигрена, хладен компрес може да помогне за облекчаване на всяко възпаление. Можете да използвате гел компрес, кубчета лед, увити в кърпа или торбичка със замразени зеленчуци. Дръжте компреса на главата си за 15 минути, след което направете почивка за 15 минути.

СЪВЕТ: Студеният душ също може да има подобен ефект върху болката и е отлично домашно средство срещу главоболие.

Горещ компрес

Топлите компреси действат при главоболие, причинено от напрежение. Ако мускулите ви са напрегнати, използвайте нагревателна подложка, поставена на ниско ниво, бутилка с гореща вода, топъл компрес или гореща кърпа и обърнете внимание на врата, гърба и раменете. Страхотен е и за задната част на главата. Отново редувайте 15 минути включено и 15 изключено, докато започнете да се чувствате по-добре. Можете също така да вземете горещ душ или вана.

СЪВЕТ: Ако изберете да вземете топъл душ, опитайте се да включите етерични масла.

Масаж при главоболие

Масаж при главоболие

Може вече да правите това инстинктивно, да натиснете горната част на носа си или да прокарате ръка по врата си, когато имате главоболие. Лек масаж на по-силно засегнатата област или на определени точки може да ви отърве от главоболието. Много хора смятат, че масажирането на слепоочията, челюстта или шията може да помогне за облекчаване на напрежението и намаляване на тензионното главоболие, което идва от прекомерен стрес.

Някои други области, които можете да опитате да масажирате, включват зоната между веждите и двете точки в основата на веждите от двете страни на моста на носа.

СЪВЕТ: Освен това има много напрежение между лопатките, справянето с което може да облекчи главоболието ви.

Масла против главоболие

Доказано е, че успокояващите миризми като тази на лавандула действат като домашно средство срещу главоболието само за 15 минути. Етеричните масла не се харесват от всички, но експериментирането с различни интензитети и миризми като жасмин, мента и т.н. може да бъде добра идея за вас, ако главоболието ви е често. Те могат да се разреждат за нанасяне върху кожата или да се поставят в дифузери.

СЪВЕТ: Избягвайте силни миризми като парфюм или освежител за стая, те могат да влошат главоболието.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest