ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Ползи за здравето от черната сол

Ползи за здравето от черната сол

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Ентусиаст
1362
Ползи за здравето от черната сол

Индийските домакинства държат ключа за лечение на няколко заболявания в своите кухни. Черната сол или кала намак е една от онези магически съставки, които се намират във всяка индийска къща и е известна със своите аюрведични и терапевтични качества.

Има повече от един начин да извлечете ползите от черната сол за лечение на заболявания, свързани със стомаха и храносмилането. Заредена с полезните минерали и витамини, ползите от черната сол могат да се извлекат при редовната ѝ употреба.

Тази индийска подправка и кухненска основна успокоява червата и подпомага загубата на тегло, но също така помага в борбата с истерията и няколко други заболявания.

Всичко, което трябва да знаете за черната сол, е изброено по-долу.

Състав на черна сол

Матриев хлорид, натриев бисулфит, натриев сулфид, железен сулфид, натриев сулфат, натриев бисулфат и сероводород.

Черната сол или популярно известна като хималайска черна сол е розово-сивкава вулканична каменна сол, която е лесно достъпна в Индийския субконтинент. Известна със земния си вкус, черната сол обикновено се използва в салати и паста като гарнитура.

Черната сол е видна черта в няколко индийски домакинства. Произхождаща от Хималайските вериги, черната сол е богата на желязо, калий и други минерали. Поради съдържанието на сяра тя често има вкус на варени жълтъци. Искате ли да знаете всички предимства на черната сол? Прочетете по-долу:

Черната сол лекува подуване и киселини

Ползи от черната сол

Черната сол е една от най-важните съставки, използвани в аюрведичните лекарства и редица лекарства и хапчета за храносмилане. Алкалните свойства на черната сол помагат при лечението на стомашни проблеми, без да отстъпват място на подуване и запек. Тя също така предпазва от стомашни разстройства и киселинни рефлукси. Съдържа натриев хлорид, сулфат, желязо, манган, железен оксид, които също предпазват от газове.

Съвет: След обилно хранене с мазни храни, което може да ви застраши със стомашно разстройство, вземете половин лъжица черна сол, смесете с обикновена вода и изпийте. Ще помогне при лошо храносмилане.

Черната сол предотвратява мускулни крампи или спазми

Тъй като е богата на калий, който е основа за правилното функциониране на нашите мускули, черната сол облекчава мускулни крампи и спазми. Друго важно предимство на черната сол е, че тя също така помага за усвояването на основните минерали от храната ни.

Съвет: Заменете обичайната сол с черна, за да извлечете всички нейни ползи за здравето и да се предпазите от мускулните крампи.

Черна сол при диабет

Черната сол контролира диабета

Ако искате да се отървете от риска и причините за диабет, ви съветваме да направите скок от обикновената към черната сол днес. Тъй като е ефективна в подпомагането на тялото да поддържа нивата кръвна захар, черната сол е нищо друго освен благословия за тези, които страдат от диабет.

Съвет: Пийте чаша вода, смесена с черна сол, на празен стомах всяка сутрин. Това ще помогне на тялото ви да детоксикира всички токсини и ще предпази болестите.

Черната сол стимулира кръвообращението

Едно от най-пренебрегваните предимства на черната сол е, че тя помага за осигуряване на правилно кръвообращение. Благодарение на по-ниските си нива на натрий, черната сол помага за разреждане на кръвта, което помага за правилното кръвообращение и помага за поддържане на нивата на кръвното налягане. Освен това премахва съсирването на кръвта и се справя ефективно с проблема с холестерола.

Съвет: Морската сол, каменната сол, чесновата сол, естествената готварска сол са с относително високо съдържание на натрий. Избягвайте употребата им, ако страдате от проблем с кръвното налягане.

Черната сол лекува ставни заболявания

Черна сол при артрит

Ако сте се сблъскали с болки в ставите и други болки в тялото, ви предлагаме да се върнете към торбите с трикове на природата и да се обърнете към черната сол за помощ.

Правенето на топлинен масаж с лапа от черна сол помага при лечение на болки в ставите. Поставете малко черна сол в чиста кърпа, за да направите лапа. Загрейте на сухо тази торба за дрехи върху тиган или дълбок съд. Уверете се, че не го изгаряте или прегрявате. Леко натиснете тази торбичка върху засегнатата област за 10-15 минути.

Съвет: Повторете тази процедура два пъти, ако искате бързо и дълготрайно облекчение от болката в тялото.

Черната сол помага при отслабване

Със своя ефект на разтваряне на липидите черната сол може да бъде изключително полезна за тези, които гонят загуба на тегло. Тъй като също така подпомага движението на червата и се бори със запека и подуването на корема, черната сол е много ефективна при отслабване.

Съвет: Заменете обикновената сол с черна сол и вижте как излишните килограми ще изчезнат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest