ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Как да облекчим сухотата в очите с домашни средства

Как да облекчим сухотата в очите с домашни средства

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Ентусиаст
1362
Как да облекчим сухотата в очите с домашни средства
Пулсов оксиметър - син-42%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов оксиметър - син
60.00 лв.
35.00 лв.
Виж ››

Синдромът на сухото око, известен още като сухи очи, се причинява, когато очите ви не отделят достатъчно сълзи или сълзите ви не осигуряват достатъчно смазване.

Това може да доведе до много дискомфорт и е придружено от усещане за смъдене или парене в очите, образуване на жилава слуз във или около очите ви, повишена чувствителност към светлина, зачервяване или замъглено зрение.

Ето как да облекчим сухотата в очите с домашни средства!

Топъл компрес

Вземете чиста кърпа и я накиснете за известно време в топла вода. Поставете тази кърпа върху очите си за пет минути. По-късно внимателно разтрийте кърпата върху клепачите си, както долните, така и горните, за да се отървете от всякаква мръсотия. Повторете този процес, докато водата изстине. Този метод помага за смазване на очите ви, като по този начин подобрява качеството на вашите сълзи и облекчава сухотата в очите.

Краставица

Резен от краставица действа като овлажняващ агент за вашите очи и предпазва сълзите от бързо изпаряване. Освен това има противовъзпалителни свойства, които намаляват дискомфорта, причинен от сухота в очите. Може също да накиснете памучен тампон в прясно изцеден сок от краставица и го поставете върху затворените си клепачи за 15 минути. Повтаряйте това през целия ден, докато усетите облекчение.

Краставица на очите

Хранителни добавки при сухота в очите

Проучванията са установили, че храни, съдържащи омега-3 мастни киселини, могат да помогнат за премахване на симптомите на сухота в очите. Източници на омега-3, като сьомга, сардини, ленено масло, орехи и др., помагат за намаляване на възпалението на очите, позволявайки повишено производство на сълзи, като по този начин ви освобождават от синдрома на сухото око.

Розова вода

Този естествен релаксант може да направи чудеса с вашите напрегнати и уморени очи. Освен това е богат на витамин А, чийто дефицит води до сухота в очите. Накиснете памучен тампон в розова вода и го нанесете върху затворените клепачи. След 10 минути изплакнете с малко студена вода. Можете също така да използвате чиста розова вода като капки за очи за незабавно облекчение. Повторете това три пъти на ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest