ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Естествени лекове при ухапвания от насекоми

Естествени лекове при ухапвания от насекоми

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Ентусиаст
1362
Естествени лекове при ухапвания от насекоми

Ухапванията от комари, мравки, оси или паяци са кошмарни. За жалост, конфронтациите с тези досадни хищници са неизбежни като лятното слънцестоене. Ето няколко народни средства при ухапвания от насекоми:

Канела

Тази подправка има антибактериални и противовъзпалителни свойства, които осигуряват незабавно облекчение. Натрошете малко канела и я смесете с вода, за да направите паста. Нанесете сместа върху ухапаната зона, като я оставите за около час.

Пакет с лед

Прилагането на компрес с лед върху ухапаното от насекоми за около 20 минути ще изтръпне мястото, което ще помогне за намаляване на отока.

Папая

Ензимите в този плод помагат за неутрализиране на отровата при ухапването на насекомите. Поставете резен от него върху ужилването за около час за облекчение.

Папая срещу сърбеж

Лук

Този зеленчук съдържа ензими, които помагат за разграждането на възпалителните съединения от ухапването на насекомите. Нарежете лука и го разтрийте директно върху ужилването, докато сърбежът намалее.

Босилек

Натрошете малко пресен босилек и го нанесете върху ухапването. Съдържащите се в него камфор и тимол спомагат за облекчаване на сърбежа.

Мента

Охлаждащото усещане, предлагано от пресните листа от мента или дори етерично масло, помага за осигуряване на временно облекчение чрез намаляване на сърбежа. Просто поставете смачканите листа или нанесете маслото върху ухапването за около 15 минути.

Пакетчета чай

Плъзгането на студена торбичка чай върху ухапването за известно време може да помогне, тъй като танините в чая действат като стягащо средство и спомагат за намаляване на подуването.

Паста за зъби

Естествени лекове при сърбеж

Използвайте памучен тампон, за да намажете ухапаното от комар място с малко паста за зъби, която съдържа успокояващи съставки като ментол и сода за хляб.

Алое вера

Антисептичните свойства на алое вера го правят чудесно средство за лечение на ухапвания от насекоми. Нанесете малко сок или гел директно върху ухапването за облекчение.

Алкохол

Втрийте алкохол или вода за уста, която съдържа алкохол, върху ухапаната област. Освен че дезинфекцира мястото, спиртът помага и за намаляване на сърбежа.

Вижте също: Средства за предпазване от комари

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest