ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Диети»Помага ли вдигането на тежести на жените да отслабнат?

Помага ли вдигането на тежести на жените да отслабнат?

Помага ли вдигането на тежести на жените да отслабнат?
Еластични фитнес ленти с дръжки и педали + ръководство
Качество без компромис:
Еластични фитнес ленти с дръжки и педали + ръководство
29.00 лв.
Виж ››

Загубата на излишните килограми се оказва истинско предизвикателство, изискващо воля, упоритост и голям набор от лишения.

Сдобиването със здравословна физическа форма е резултат, не само от качествени хранителни навици, но и от поддържането на достатъчна физическа активност. Тренировките са неизменна част от оформянето на стегнато и красиво тяло. Нежният пол е особено предразположен към придобиването на изваяни телесни форми, които същевременно да запазят женствеността във визията.

Каква обаче е ролята на тежестите и помагат ли те в отслабването на жените?

Масовото схващане е, че силовите тренировки, включващи вдигането на тежести, не са предназначени за жените и е възможно да забавят процеса на отслабване. Истината обаче е съвсем друга – независимо от пола, възрастта и килограмите, силовите тренировки ускоряват изгарянето на калории и оттам улесняват значително загубата на килограми.

Генетично заложено е, че дамите по-трудно натрупват мускулна маса. За да наедреят чрез мускули, то това изисква солидна физическа активност и продължително време, прекарано в тренировки.

За отслабването най-важният фактор е калорийният дефицит, който означава изгаряне на повече калории, отколкото се приемат. Той може да се постигне по няколко начина, от които прием на по-малко калории през деня, изгаряне на повече калории чрез упражнения и комбинация между двете.

Отслабване с тежести

В този смисъл, вдигането на тежести представлява вид физическа тренировка, която също предизвиква активно изгаряне на калории.

Това означава, че вдигането на тежести може да спомогне за отслабването при жените, но не и да бъде основно средство за тази цел. Основният начин, по който тази дейност спомага, е че загубата на мазнини се замества от мускули. По друг начин казано, мускулите стават метаболитно ефективни, като поддържат загубата на теглото чрез изгаряне на калории в покой.

Съществуват далеч по-ефективни физически методи, които да ускорят много повече отслабването. Кардиото, включващо бягане, колоездене и плуване, се смята за сърдечно-респираторна тренировка с доказани ползи в процеса на отслабване.

Равносметката е, че най-оптималната физическа тренировка за дамите, която да спомогне за отслабването и оформянето на тялото, е комбинация между силова тренировка за жени с вдигане на тежести и съвкупност от кардио активности.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest