ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Възстановяване след втори инсулт

Възстановяване след втори инсулт

втори инсулт

Инсултът е животозастрашаващо увреждане на мозъка. Той се проявява с различни симптоми, в зависимост от това кои мозъчни дялове са увредени. След инсулт хората страдат от слабост в едната страна на тялото, затруднения с говора, движенията, мисленето. Те са резултат на намален кръвоток към тази част от мозъка.

Често когато човек преживее успешно инсулт и бъде излекуван от последствията, забравя, че има опасност от втори инсулт. Рисковете от повторение не са малки и обикновено последствията се лекуват по-трудно, а често е невъзможно възстановяване.

При две трети от хората вторият инсулт се оказва фатален и те напускат живота. Тези, които са получили удар след като са навършили 45 години, са застрашени от рецидив 15 пъти повече. При 30 процента от тях рецидив се получава в рамките на една година след първия случай. Като причини за втори удар се сочат:

- стресът;

- тежкият физически труд;

- влошеното качество на живота;

- липсата на грижа за собственото здраве;

- лошата екология.

възстановяване след втори инсулт

Вторият инсулт настъпва заради нисък съдов тонус, глад за кислород в мозъка, хипертония и сърдечно-съдови заболявания. Необходимо е след прекаран първи инсулт да се следи здравето на пациента, с акцент върху сърдечното здраве.

При изкаран първи инсулт, човек вече е в рискова позиция за рецидив и затова превенция се прави през целия живот въпреки привидното пълно излекуване - следене на кръвното налягане, нивата на холестерол в кръвта, здравословен хранителен режим и начин на живот.

Вторият инсулт обикновено повтаря симптомите на първия, затова те трябва да се запомнят и да се реагира адекватно при създаване на нова опасност.

След втори инсулт засягането обикновено е много по-тежко. Човек остава на легло, защото може да настъпи пълен провал на физическите и психическите функции на организма. Ако този момент е преживян отново, в зависимост от вида му се избира терапевтичната схема - понякога медикаментозното лечение е достатъчно, друг път се налага хирургическа намеса.

Физиотерапията е от изключително значение. Част от възстановяването е намиране на начини за компенсиране на изгубените способности. При някои хора това става по-бързо, при други са нужни години, за да се постигне задоволителен резултат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest