ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Защо ме болят гърдите?

Защо ме болят гърдите?

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
1761017
Защо ме болят гърдите?

Повече от половината жени изпитват болка в гърдите в даден момент. Ако и вие имате този проблем, трябва да разберете причините за болката в гърдите и как да я облекчите.

Една от причините за болка в гърдите са онкологичните заболявания. Препоръчително е всяка жена да провежда редовни профилактични прегледи за това заболяване, а при поява на постоянна и продължителна болка, прегледът при специалист е задължителен. Разбира се, в повечето случаи болките в гърдите се дължат на банални причини, които ще разгледаме по-долу.

Кога задължително да посетите лекар?

Болката в гърдите не означава, че имате рак на гърдата. Болката в гърдите не е често срещан симптом на рак на гърдата. Въпреки това, трябва да се свържете с онколог, ако забележите:

- болка от лявата страна на гръдния кош;

- промяна в размера или формата на гърдата(ите);

- текстура на портокалова кора върху кожата на гърдите;

- обрив по гърдите или около зърното(ата);

- тъканно уплътнение или топка в гърдите;

- топка или подуване в подмишницата;

- болка в подмишницата(ите) или болка в гърдите, която не се появява 1 до 2 седмици преди вашия цикъл;

- отделяне (течност) от зърното(ата);

-промяна във външния вид на зърното(ата).

Други болестни състояния, причиняващи болка в гърдите:

Хормонален дисбаланс

Здравето на жените се регулира от 4 основни хормона (естроген, прогестерон, соматотропин и пролактин) и куп допълнителни. Най-малкият дисбаланс може да причини смущения в цикъла и болки в гърдите. Причините за този дисбаланс са: стрес, недохранване, липса на сън. Между другото, в такива случаи гинеколог или ендокринолог лекува пациент с оплаквания от болка в гърдите.

Преглед на гърдите

Задържане на мляко по време на кърмене (лактостаза)

По една или друга причина на кърмачките могат да се запушат млечните канали, което причинява застой на млякото и възпаление на същите тези канали и, разбира се, болка. Лактостазата трябва да се лекува.

Мастит на гърдите

Маститът е възпаление на млечната жлеза с инфекциозен характер. То бива лактационно (по време на кърмене) и нелактационно. Необходимо е да се лекува, в противен случай може да се доведе до абсцес.

Киста

Кистозните образувания не се появяват твърде често в гърдите и са по-характерни за промени, свързани с възрастта. Но във всеки случай кистата ще разруши гръдната тъкан и ще причини болка.

Фиброаденом

Фиброаденомът е доброкачествен тумор, което никак не го прави добър. Придружава се от подуване на болната гърда, кожни промени (подобни на лимонова кора), промени във формата и цвета на зърното, поява на зърно, гноен или кървав секрет от зърната.

Обичайни причини за болката в гърдите

Менструален цикъл

Някои жени се оплакват от болка, подуване на млечните жлези или дискомфорт през седмицата преди началото на менструацията.

Противозачатъчни хапчета

Хормоните в оралните контрацептиви карат гърдите да растат, което причинява стягане и чувствителност в гърдите.

Бременност

Това състояние не е заболяване, но определено провокира най-силните промени в женското тяло. А болката в гърдите може да бъде един от първите симптоми на бременност.

Болки в гърдите при кърмене

Кърмене

Приливът на мляко е много необичайно състояние за гърдите, така че в началото може да има напрежение и болезненост в млечната жлеза, усещане за тежест. А кърмачките имат проблема с напуканите и захапани зърна, които също болят.

Диета

Храните с кофеин (като кафе, кола и шоколад) могат да причинят дискомфорт в гърдите или да увеличат болката.

Носенето на грешен сутиен

Това е една от най-честите причини за болка в гърдите. Сутиените може вече да не са ви по мярка, ако сте отслабнали или сте натрупали тегло. Ако сутиенът ви е стар, може да се е разтегнал и да не осигурява необходимата опора.

Големи, тежки гърди

Обикновено жените с големи по размер гърди понякога изпитват болка при физическо натоварване, неправилна поза на работа и др.

Нови или интензивни физически упражнения

Често тези упражнения включват бягане, упражнения за горната част на тялото и вдигане на тежести.

Травма

Изобщо не е изненадващо, че след удар или натиск гърдите ще болят. Но ги пазете от нараняване, тъй като жлезистата тъкан лесно се превръща във фиброзна тъкан, обрасла с всякакви възли и кисти.

Като цяло болката в гърдите, уви, в някои случаи е норма и трябва да живеем с нея. Но е по-добре да се консултирате с мамолог за диагноза. И не забравяйте 1-2 пъти в годината да посещавате гинеколог, като и преглед на гърдите е задължителен. Е, не се колебайте да се самоизследвате у дома. Никой не познава гърдите ви по-добре от вас и вие на първо място можете да откриете първите симптоми на тяхното заболяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest