ezine.bg»Статии»Красота»Коса»Защо се омазнява косата?

Защо се омазнява косата?

омазняване на косата
Магнитни стелки за акупресура
Препоръчано за теб:
Магнитни стелки за акупресура
13.00 лв.
Виж ››

Блестящата и подхранена коса е задължителен елемент от прилежната и красива визия на всеки човек. Поддържането на косата е една от най-деликатните и комплексни грижи, които включваме в нашата рутина.

Независимо от положените усилия или качествени продукти, омазняването на косата може да се окаже труден за преодоляване проблем, който изисква по-сериозни мерки. Омазняването на косата е един от най-често срещаните проблеми, който представлява прекомерно произвеждане на себум в областта на корените.

В следващите редове вижте какви са основните причини за омазняването на косата:

Неправилно измиване на косата

Неправилното измиване може да се окаже главният фактор, причиняващ омазняване в корените на косата. Ако използвате твърде много шампоан или масажирате скалпа твърде дълго, то това ще стимулира образуването на себум. Също така е важно колко често измивате косата си.

Специалистите препоръчват да се избягва ежедневното миене на косата, особено ако тя е склонна към омазняване. Дори косата ви да е омазнена, то опитайте се постепенно да удължите периода между миенията. В дългосрочен план това ще намали омазняването.

Носенето на аксесоари за коса

По-малко познат е фактът, че носенето на аксесоари всъщност ускорява омазняването на косата. Когато поставите шапка върху главата си, вие попречвате на скалпа да диша. Това го запушва и съответно образува себум.

Пипане на косата

Макар косата ви да е изключително мека на допир и това да ви стимулира да я пипате непрекъснато, то този навик може да се превърне в реална вреда за състоянието на косъма. Докосвайте косата си, вие пренасяте всички микроби по повърхността на вашите длани и замърсявате косата.

Твърде често сресване на косата

причини за омазняване на косата

Сресването е задължителен елемент от правилната грижа за косата, но е препоръчително да не прекалявате с него. Прекаленото честото сресване с гребен или четка стимулира прекомерното образуване на себум върху скалпа.

Употреба на неправилна козметика

Независимо колко качествена козметика използвате, ако тя не реагира добре с вашата коса, то това ще причини нежелано омазняване. За целта тествайте продуктите и наблюдавайте предварително какви реакции причиняват. Ако вашата коса се усеща твърде утежнена, то тогава трябва да преустановите ползването на продукта.

Други възможни причини за омазняване на косата са:

- наследствени генетични проблеми;

- некачествено почистване на аксесоарите за сресване;

- недостиг на витамини;

- кожни проблеми;

- хормонални проблеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest