Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Диети»Защо косата ми изтънява?

Защо косата ми изтънява?

Защо косата ми изтънява?

Красивата и блестяща коса е сред основните цели на поддържания външен вид. Грижите за косата обаче се оказват най-комплексни и взискателни.

За да имаме сияйна и подхранена коса, то е необходимо да се придържаме към качественото изпълнение на всяка от стъпките: миене, сресване, подстригване, подхранване и защита. Дори обаче да се придържаме стриктно към пълноценната грижа за косата, нерядко ни се случва да се сблъскваме с различни проблеми.

Един от най-честите е изтъняването на косъма. Повечето хора са се сблъсквали с прекомерното количество косми по гребена или четката, както и от склонна към накъсване коса. Изтъняването на косъма е сериозен проблем, тъй като впоследствие причинява други такива като заплитане и падане на коса.

Причините за изтъняването на косата могат да бъдат от различно естество. Ето кои обаче са най-основните от тях:

- Твърде често термично третиране на косата

Термичното изправяне или накъдряне на косата може да се окаже основната предпоставка за изтъняване на косата. Прекалено силната топлина, излъчена от пресите или машите, може да начупи косата и да причини отслабване на космените фоликули. Това ще доведе до накъсване и лесно заплитане на краищата.

- Хормонален дисбаланс

Особено при жените накъсването и изтъняването на косата често се дължи на хормонален дисбаланс. Той може да е породен от две състояния: менопауза или поликистозни яйчници. Затова едно от първите неща, които трябва да предприемете при проблеми с косата, е да се подложите на хормонални изследвания.

- Недостатък на протеини

Липсата на протеини може да бъде основен фактор за изтъняването на вашата коса. Причината е, че протеинът е градивен елемент на структурата на косъма. Ако приемате по-малко протеин, то това забавя растежа на нови кичури и изтънява останалите. Ако забележите изтъняване на вашата коса, то най-доброто решение е да промените хранителното си меню и да увеличите приема на протеин.

Хормонални проблеми

- Медицински или генетично заложени проблеми

Не малко медицински проблеми могат да се окажат причина за изтъняването на вашата коса. Такива са анемията, хипотиреоидизмът, недостиг на витамини и др.

Също така изтъняването на косата може да се дължи на генетично заложени причини като андрогенетичната алопеция, причиняваща вродено оплешивяване при мъжете или жените.

- Стрес

Стресът е сред основните причинители за изтъняването на косата. След определен период от преодоляна стресова ситуация като загуба, заболяване или драстична промяна в личен план, организмът реагира, като причинява промяна в цикъла на растеж на косата. За да предотвратите този проблем, е добре да се подложите на физическа активност или медитация, с която да управлявате оптималните нива на стреса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest