ezine.bg»Статии»Любопитно»Работещо Момиче»Как да останем здрави в офиса

Как да останем здрави в офиса

Как да останем здрави в офиса

Работата в офис може да доведе до здравословни проблеми. Ще ви запознаем с мнението на експерти как да избегнете това и да подкрепите тялото си. Те са съставили класация на петте най-големи вреди на работата в офиса, които влияят неблагоприятно на състоянието на тялото и съвети как да се справите с тях.

Пето място: сух въздух

Лошата вентилация, централното отопление, климатизацията, сухият въздух и невъзможността за редовно проветряване на помещението могат значително да навредят на тялото. Поради ниската влажност кожата е суха, чувствителна и често се лющи. Но не само външният вид страда: има и болки в гърлото и сухота в ларинкса - това от своя страна може да доведе до намаляване на имунитета на лигавиците и увеличаване на риска от настинки.

Какво да направите? Ако е възможно, използвайте овлажнител. В противен случай трябва да пиете повече вода: около два литра течност на ден ще помогнат на тялото да се справи със сухия въздух.

Четвърто място: липса на кислород

Офис служителите често се оплакват от задух и липса на въздух. Продължителното излагане на такива условия може да доведе до главоболие, безсъние, загуба на концентрация, намален имунитет, ниска работоспособност и обостряне на хронични заболявания.

Умора в офиса

Какво да направите? Излизайте по-често навън през деня и не забравяйте да проветрявате стаята.

Трето място: проблеми с храната

Балансираната диета е нещо, което съдържа витамини и хранителни вещества, необходими за доброто функциониране на тялото. На практика офис служителите не винаги успяват да се хранят вкусно и балансирано - основното хранене често се заменя със сладкиши и бързо хранене. Това може да доведе до проблеми с храносмилателния тракт и наднормено тегло.

Какво да направите? Преосмислете хранителните си навици в офиса: Носете храна в кутии за многократна употреба, не пропускайте храненията и намерете опции за здравословни закуски. Например заменете бързото хранене с ядки, плодове, кисело мляко или зеленчуци.

Второ място: лошо зрение

Проблем на работата в офис е, че служителите прекарват по-голямата част от работното си време пред компютъра. Често това води до проблеми със зрението, както и до главоболие и световъртеж.

Какво да направите? Експертите съветват да ограничите работата на компютъра до четири-пет часа на ден. Но ако това не е възможно, работете на добре осветено място и не сядайте твърде близо до монитора. Идеалното разстояние е 45 сантиметра. Няколко пъти през работния ден правете гимнастика за очите, а за да укрепите зрението си, добавете здравословни храни към диетата си.

Първо място: заседнал начин на живот

Проблеми със зрението

Заседналият начин на живот и навикът да се прегърбвате могат да причинят проблеми с опорно-двигателния апарат и да доведат до наддаване на тегло. В допълнение, ниската активност се отразява негативно на емоционалното състояние на служителите и изостря нервното напрежение.

Какво да направите? Отделяйте пет до десет минути на всеки час за разтягане. Това може да бъде упражнения, кратка разходка или масаж. С тяхната помощ ще останете здрави в офиса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest