Ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Защо ми се спи постоянно?

Защо ми се спи постоянно?

Защо ми се спи постоянно?

Сънят е безценното време, в което се отдаваме на така чаканата почивка и успокоение от натоварения работен ден. Когато обаче сънят е непълноценен и недостатъчен, то това неименуемо води до появата на дискомфорт и неприятно усещане през целия ден.

Качественият сън е задължителен елемент от доброто здраве и поддържането на тонус за деня. В някои случаи обаче, макар да сте спали през цялата нощ и на сутринта да се чувствате свежи, то по-късно през деня се появява отново неприятното усещане на сънливост. Ако това състояние продължи повече от обикновено, то това може да бъде индикатор за проблем.

Ето възможните причини да ви се спи постоянно!

Анемия

Макар сънливостта да изглежда сравнително пренебрежителен симптом, то той всъщност може да ви подскаже много за вашето здраве. Ако непрекъснато се чувствате уморени или изтощени, то това може да бъде знак, че имате анемия. Това състояние се причинява от недостатъчен брой здрави червени кръвни клетки, който довежда до липсата на кислород. Причината за това може да бъде и недостигът на желязо в организма. Вследствие на анемията, се усеща умора и непрекъсната сънливост.

Депресия

Постоянна сънливост

Макар на пръв поглед да не се забелязва логична връзка между депресията и усещането за сънливост, то всъщност има значителна такава. Установено е, че хората с психични проблеми, от които и депресия, са склонни да спят много повече от обикновено. Според изследвания, такива хора използват дрямката и съня като бягство от нежелани усещания, стрес и тревожност.

Нарколепсия

Нарколепсията е състояние, при което хората непрекъснато имат нужда да спят или да си почиват. Това е неврологично разстройство, което се отразява в нестабилност на механизмите, които обикновено регулират съня. Предпоставката за това състояние може да бъде недостиг на невротрансмитер, наречен още орексин.

Нестабилна имунна система

Причината за непрекъсната сънливост и умора може да бъде открита в недостатъчно укрепената имунна система. По време на грипни или вирусни заболявания, организмът на човек отслабва значително и се нуждае от повече сън, за да се възстанови. В този случай, хората непрекъснато имат необходимост от сън и почивка.

Проблеми с имунитета

Хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизмът е здравословно състояние, при което се установяват проблеми във функциите на щитовидната жлеза. Вследствие на състоянието, хората се чувстват непрекъснато изтощени или сънливи. Ако щитовидната жлеза не е достатъчно активна и не функционира пълноценно, то това може да доведе не само до непрекъсната сънливост, но и до невъзможност за пълноценен сън.

Съмнения за диабет

Според изследвания, хората с диабет са по-склонни да изпитват затруднения в спането и следователно да се чувстват по-изтощени през деня. Това се дължи на прекалено високата кръвна захар, която причинява умора и стимулира тялото да се нуждае от повече сън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest