ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Методът на Мари Кондо за подреждане на дома

Методът на Мари Кондо за подреждане на дома

Методът на Мари Кондо за подреждане на дома
Комплект от 4 броя пластмасови решетки за сифон
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 4 броя пластмасови решетки за сифон
3.90 лв.
Виж ››

Коя е Мари Кондо? Тя е японката, която неочаквано стана световно известна, защото показа на хората по света как да изхвърлят и подреждат домовете си. Редът, според Мари, се създава точно в този порядък - първо се изхвърля, а после се подрежда. Средно всеки клиент на Мари е изхвърлил по 20-35 торби и всяка по 45 литра вместимост. Това се случва в нация като японската, където минимализмът е начин на живот и разпределение на пространството.

Самата Мари е предложила ръководство към последователите си. Книгата е бестселър и се казва Магията на подреждането. В нея тя разказва как да облагородим дома си чрез подреждане. В Америка Мари Кондо е изключително популярна.

Авторката обяснява, че ако подреждането на дома се основава на действия, без да сме се отървали от излишните неща преди това, то процесът ще отнеме много време и няма да завърши с успех, защото непрекъснато ще се връщаме в изходна позиция.

При подреждане е нужно да се запазят само онези вещи, които сияят и излъчват частица радост, с която пленяват сърцето.

Според философията на Кондо хората имат прекалено много пространство в домовете си, но го използват нерационално.

Голяма грешка е подреждането по малко от вещите всеки ден. Така залагаме капан да подреждаме цял живот. Изходът е в бързото подреждане, когато всичко се изсипва накуп и се прехвърля през ръцете. Само така можем да направим разлика между истински ценните неща, които създават искрица радост в живота и без които на практика не можем.

Безпорядъкът в стаята е знак за безпорядък в ума, признак за безпокойство и липса на увереност. Изхвърлянето на ненужното и подреждане на ценното ще отключи процес на коренна промяна в самите нас. С намаляване на стреса и хаоса в дома намаляват консуматорските желания, импулсивното пазаруване, преяждането и препиването.

Пазаруване

Ето някои от съветите на Мари Кондо:

1. Ненужните дрехи - не бива да стават домашни. Идеята да се носи това, което не става за навън у дома, не работи.

2. Кутии за обувки - те не са необходимост, повече стават за подреждане на козметиката, чорапите, подправките, но не и за обувки.

3. Начин на подреждане - Мари Кондо съветва да се подреждат по-тъмните дрехи отляво, а по-светлите отдясно. Това визуално енергизира гардероба.

4. Смяната на летни със зимни дрехи - отнема време и не е нужно. Може просто да се разделят на памучни и вълнени при подредбата и в кутии да се приберат само някои специфични облекла - бански, шалове, шапки и ръкавици.

5. Книги - всички книги трябва да се извадят и поставят на пода. Отново се подреждат тези, които създават чувство на радост, когато ги вземем в ръка.

Изхвърляне на дрехи

6. Безмилостното изхвърляне - това е нужно занимание, което ни освобождава от всичко, за което обикновено не се сещаме и прави почистването на дома по-лесно.

7. Подреждане на чанта в чанта - така се освобождава много място, а и става ясно коя чанта не се носи и не е нужна на практика.

8. Опаковки и етикети - добре е да се махнат веднага, те са излишни и само заемат мястото на нужните вещи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest