ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Етерични масла против кърлежи

Етерични масла против кърлежи

цитрусови масла срещу кърлежите

Дори да не сте любители на зимния сезон и да предпочитате приятното и топло време навън, то няма как да не се замислите, че дори и зимата има свои плюсове.

Снежнобелите клони на дърветата, пухкавият сняг под краката ни, запалената камина, греяното червено вино и пухените завивки, в които сме се сгушили. Зимата също така е рай за любителите на ски и сноуборд, както и на всякакви други зимни спортове.

Но има и още нещо, за което не се сещате зимата, а започва да тормози хората със затоплянето на времето- появата на всякакви кръвосмучещи твари като комари и кърлежи. Не просто досадно, но и опасно за здравето ни явление. Няма как да не сте чували, че кърлежите могат да ви заразят с Лаймска болест, Ку треска, Марсилска треска, кърлежов енцефалит и др. За да опазим нашето здраве и това на децата ни, ние трябва редовно да използваме репеленти, за да можем да се защитим от тези опасни вампири.

Знаете ли обаче, че почти всички закупени репеленти против кърлежи съдържат в себе си диетилтолуамид (вероятно бихте го срещнали със съкращението DEET в съдържанието на препаратите), за който свидетелстват все повече доказателства, че вреди на околната среда и може да повлияе негативно дори и на собственото ни здраве.

За да не поемате подобни рискове, но все пак да се чувствате защитени от атаките на кърлежите бихме ви посъветвали да се доверите на силата на природните продукти, каквито са етеричните масла. Някои от тях имат свойството да отблъскват неприятните твари, а други пък способстват за облекчаване на болката на мястото на засегнатото място.

В следващите редове ще ви покажем кои са най-подходящите етерични масла срещу кърлежи и ще ви предложим и конкретни рецепти как да си ги приготвяте. Ако видите обаче кърлеж, който се впил във вашата кожа или тази на детето ви незабавно потърсете лекарска помощ и не действайте на собствена глава.

етерични масла срещу кърлежи

Най-подходящите етерични масла за отблъскване на кърлежите са това от мента, мащерка, лавандула, лимонена трева, евкалипт, палмароза и цитронела.

Чаеното дърво, както и мащерката способстват облекчаване на болката след ухапване на каквито и да са насекоми, а ако случайно получите и обрив, то се доверете на лавандулата.

Класически микс от етерични масла срещу кърлежи, който можете да си приготвите в пулверизатор е като смесите по 10 капки мащерка, кедър и лавандула и по 20 капки лимонена трева и евкалипт. Към тях добавете 100 мл дестилирана вода и така ще имате чудесен натурален спрей срещу кърлежи.

Можете да си приготвите и натурално масло срещу кърлежи като към 50 мл масло от авокадо добавите по 5 капки лимонена трева, мента, цитронела, чаено дърво и 7 капки лавандула. Носете винаги със себе си това масло и го нанасяйте върху кожата си, когато сте на открито.

В заключение ще добавим, че етеричните масла не трябва да се смесват в пластмасови съдове, както и че някои от тях биха могли да оставят следи по дрехите ви, ако ги прилагате върху тях.

Също така редица цитрусови етерични масла трябва да се прилагат вечерно време, защото денем могат да предизвикат риск от фоточувствителност. Добре е да имате винаги едно наум, както и да се доверявате на вече изпитани от специалистите рецепти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest