ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Масла за облекчаване на безпокойство и стрес

Масла за облекчаване на безпокойство и стрес

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Ентусиаст
1362
Масла за облекчаване на безпокойство и стрес
Пулсов оксиметър - син-42%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов оксиметър - син
60.00 лв.
35.00 лв.
Виж ››

На фона на този засегнат от напрежение свят много от нас преживяват стресови ситуации. Независимо дали в личния живот или в работата, стресът е постоянен за някои от нас и просто не е състояние, което можете да пренебрегнете.

Не можете да контролирате какво ви стресира, но можете да се утешите, като знаете, че ще успокоите ума си за известно време с помощта на ароматерапията.

Това не означава, че състояния като хронична депресия или други психични заболявания могат да бъдат подпомогнати с ароматерапията; трябва да посетите специалист по психично здраве.

Ароматерапията с етерични масла работи добре за успокояване на нервите или облекчаване на ума ви в случаите, когато се чувствате прекалено стресирани и не можете да намерите средства да се отпуснете сами.

Ароматерапията с облекчаващи стреса етерични масла може да се използва за насърчаване на съня, храносмилането и други функции на тялото, които са засегнати или причинени от стрес и тревожност.

Без повече приказки, намерете по-долу списък с етерични масла, които ви помагат да успокоите ума си.

Масла срещу сред и безпокойство

Етерично масло от ветивер

Това етерично масло има мускусен и тревист аромат, за който се казва, че помага за облекчаване на стреса и безпокойството. Лесно е за употреба, тъй като може да се нанася директно върху кожата ви или да се смесва с комбинация от други етерични масла. Маслото от ветивер се използва в ароматерапията за релаксация и изследванията показват, че дори има свойства против тревожност, подобни на някои лекарства за облекчаване на тревожността, отпускани с рецепта. Можете да масажирате капки етерично масло от ветивер с добро качество върху китките и ноздрите си.

Масло от бергамот

Етеричното масло от бергамот

Друго страхотно масло за облекчаване на стреса и безпокойството е масло от бергамот. Има цитрусов аромат. Това масло е изследвано и доказано ефективно за облекчаване на стреса, тревожността и подобряване на цялостното настроение. Имайте предвид, че това цитрусово масло прави кожата фоточувствителна, така че избягвайте да го използвате, преди да излезете на слънце. Винаги го смесвайте с базово масло, преди да го нанесете върху кожата.

Етеричното масло от лавандула

Най-популярното етерично масло, което се използва в ароматерапията, маслото от лавандула е известно с това, че облекчава тревожността и настроенията. Твърди се, че засяга лимбичната система, която е частта от мозъка, която контролира вашите емоции. За да се насладите на предимствата на етеричното масло от лавандула, добавете няколко капки от него към водата за баня и се отдайте на релаксиращо изживяване при къпане.

Етерично масло от жасмин

То има флорален аромат, който със сигурност ви е познат. Това етерично масло помага за успокояване на нервната система при вдишване и ще ви зареди с енергия. Този маслен аромат също е популярен афродизиак.

Масло от салвия

Етерично масло от градински чай

Етеричното масло, получено от цвят на градински чай, има сладък дървесен аромат. Има успокояващи способности, които помагат за облекчаване на напрежението и контролират нивата на кортизол в човешкото тяло. Кортизолът е известен като хормона на стреса и скокът на този хормон е това, което ви излага на риск от депресия и тревожност. Градинският чай също е полезен при симптоми на ПМС и като масло при менструални болки. Можете да смесите няколко капки с базово масло и да го масажирате върху тялото си.

Етерично масло от тамян

Има сладък мускусен аромат, за който се смята, че помага за облекчаване на тревожността. Известно е, че това етерично масло има и други лечебни свойства, които помагат при справяне с артрит, възпаление на ставите, чревни функции, астма и др. Направете смес от тамян с други облекчаващи стреса масла и базово масло; насладете се на тази смес с масаж на краката или ръцете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest