ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Колко време отнема на тялото да се възстанови след спиране на цигарите

Колко време отнема на тялото да се възстанови след спиране на цигарите

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Ентусиаст
1662
Колко време отнема на тялото да се възстанови след спиране на цигарите
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
23.00 лв.
Виж ››

Знаем, че пушенето на цигари е една от водещите причини за смъртността в света. Изненадващо се смята, че причинява над седем милиона смъртни случая по света всяка година.

Смята се също, че навикът е отговорен за повече от 10% от всички сърдечно-съдови смъртни случаи по света. Най-важните причини за смъртност, свързана с тютюнопушенето, са атеросклеротични сърдечно-съдови заболявания (сърдечен удар, високо кръвно налягане и др.), рак, хронична обструктивна белодробна болест и инсулт.

Говорейки за ползите от спирането на тютюнопушенето, трябва да се има предвид, че докато степента отчасти зависи от интензивността и продължителността на предишно излагане на тютюнев дим, отказването от навика завинаги на всяка възраст е свързано със значителни ползи за здравето.

Интересното е, че спирането на тютюнопушенето преди 40-годишна възраст е свързано с по-голям спад в преждевременната смъртност, отколкото спирането на по-късна възраст.

Тук ще споделим някои статистики, свързани с положителните промени, които настъпват в тялото, когато човек спре да пуши:

1. 20 минути след спиране на тютюнопушенето пулсът спада и се нормализира. Кръвното налягане също започва да намалява.

Само след 12 часа без цигара нивото на въглеродния окис се връща към нормалното.

Само ден след отказване от цигарите рискът от инфаркт започва да намалява.

2. В рамките на две седмици до три месеца след спиране на тютюнопушенето кръвообращението и белодробната функция се подобряват.

Рискът от коронарна болест на сърцето намалява с 50% в края на една година след спиране на тютюнопушенето.

3. 5-10 години след спиране на тютюнопушенето рискът от рак на устната кухина намалява наполовина. След 10 години рискът от рак на белите дробове намалява наполовина и този от рак на панкреаса, пикочния мехур и хранопровода също намалява.

4. Тютюнопушенето ускорява загубата на костна маса и е рисков фактор за фрактура на бедрото. Спирането на тютюнопушенето намалява риска от фрактура на бедрената кост за 10 години.

В края на 15 години спиране на тютюнопушенето рискът от сърдечни заболявания е еквивалентен на този при непушач.

След спиране на цигарите

След 20 години рискът от смърт поради причини, свързани с тютюнопушенето, включително белодробни заболявания и рак, пада до нивото на човек, който никога не е пушил през живота си.

Ето защо никога не е късно да спрете да пушите!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest