ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Вредите от тютюнопушенето върху зъбите

Вредите от тютюнопушенето върху зъбите

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Ентусиаст
1362
Вредите от тютюнопушенето върху зъбите

Употребата на тютюн има ужасни последици и е един от най-опасните рискови фактори за здравето. Въпреки че е вредно за цялостното здраве, то може да бъде особено лошо за вашето орално здраве. То не само нарушава устната хигиена, но също така може да причини някои сериозни заболявания.

Хората, които често пушат, са по-податливи на образуване на бактериална плака, което води до тежки заболявания на венците. Редовното пушене е вредно, защото отслабва снабдяването на венците с кръв и кислород, пречи на нормалното функциониране на клетките на тъканта на венците, потиска реакцията на имунната система към орални инфекции и сериозно засяга заздравяването на венците. Освен това заболяванията на венците са основната причина за загуба на зъби при възрастни.

Най-забележимата вреда от тютюна е обезцветяването на езика и зъбите. Никотинът, съдържащ се в тютюна, възпрепятства отделянето на слюнка, което води до сухота в устата и нарушено усещане за вкус.

Освен естетически промени, тютюнът допринася и за физическо увреждане на устната кухина. При честото дъвчене тютюнът отделя определени химикали и абразивни частици, които разрушават зъбите. Дори причинява лош дъх.

Никотинът и други вредни съставки от бездимни тютюневи изделия отделят стотици канцерогенни химикали в устата. Тези химикали водят до генезис на рак на устата и гърлото.

Раните в устата и болезнените язви са познати проблеми със здравето на зъбите, които са много по-чести сред потребителите на тютюн. Пушенето на тютюн също прекъсва заздравяването на венците.

Вредите от тютюнопушенето върху зъбите

Поддържането на добро орално здраве е непрекъснато усилие, което изисква проактивност. Изключително важно е да посещавате редовно зъболекар.

Когато човек пуши или дъвче тютюн, вниманието върху това се засилва. Възприемането на добри навици за орално здраве може да ви помогне да избегнете редица стоматологични и здравословни проблеми, причинени от пушене.

Разбира се, има още много други вреди от цигарите. Така че откажете пушенето навреме!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest