ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Как ендометриозата влияе на вашия цикъл?

Как ендометриозата влияе на вашия цикъл?

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Ентусиаст
1662
ендометриоза

Ендометриозата е състояние, при което тъкан, която прилича на маточна лигавица, расте извън матката, причинявайки обилно месечно кървене и болка. Ендометриумът е вид тъкан, която може да се разпространи в областта на таза, според експертите. Може да се придържа към външните повърхности на матката, червата, пикочния мехур и яйчниците.

Жените с ендометриоза изпитват менструален дискомфорт, когато тъканта, предназначена да покрива матката, заседне извън нея, прилепвайки към яйчниците и образувайки кисти, известни като ендометриоми. Този дискомфорт обикновено започва преди типичните менструални спазми и често е придружен от болка в долната част на гърба. За да намалят дискомфорта, много лекари дават хормонален контрол на раждаемостта на пациентите си.

Ефекти върху менструалния цикъл

Маточната лигавица се развива и разширява през типичния месечен менструален цикъл. Когато получите цикъла си, той се разгражда и се отделя, като се елиминира от тялото ви. Ендометриалната тъкан расте и кърви в отговор на хормоналните колебания по време на менструалния цикъл, точно както лигавицата на матката. Разликата е, че тази тъкан не се отделя и не напуска тялото. Няма къде да отиде.

Ендометриозата причинява възпаление в тялото, което води до анормално сигнализиране и хормонални смущения. В резултат на това могат да се образуват белези и сраствания.

Срастванията се получават, когато белегът образува дебели ленти, които свързват други тъкани и органи заедно. Ендометриозата може да причини болка в таза, болка в долната част на гърба, болка, свързана със секса, спазми и болезнено уриниране или движения на червата.

Този дискомфорт може да се появи по всяко време на месеца, въпреки че е по-често по време на менструация. Жените с ендометриоза често имат продължителна, тежка менструация. Също така е често срещано зацапването или кървене между циклите. Диария, запек, подуване на корема и гадене са също симптоми на ендометриозата. По време на менструация тези симптоми се влошават.

В сравнение с жените, които нямат ендометриоза, такива пациенти често имат по-дълги периоди цикъл. Типичният менструален цикъл продължава от 5 до 7 дни. Менструалният цикъл при ендометриоза може да продължи над 7 дни.

как влия ендометриозата

В сравнение с жените, които нямат ендометриоза, тези, които имат заболяването, имат по-обилна менструация. Обилно кървене се установява от необходимостта да смените превръзката или тампона за по-малко от 2 часа, както и отделянето на съсиреци. Между циклите ендометриозата може да предизвика по-леко зацапване или тежко кървене.

Хормоналната контрацепция може да помогне за поддържане на нивата на хормоните под контрол и да улесни управлението на менструацията. Тези лекарства могат да намалят продължителността на вашия цикъл или дори да ви позволят да го пропуснете напълно.

Това помага да се предпази ендометриума от запушване и разрушаване. Симптомите на ендометриозата се причиняват от този продължаващ цикъл.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest