ezine.bg»Статии»Красота»Красива Усмивка»Защо конецът за зъби е толкова важен?

Защо конецът за зъби е толкова важен?

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Ентусиаст
1362
Защо конецът за зъби е толкова важен?
Магнитни стелки за акупресура
Препоръчано за теб:
Магнитни стелки за акупресура
13.00 лв.
Виж ››

Поддържането и грижата за зъбите и устната кухина е от първостепенно значение и трябва да се превърне в задължение за вас, ако все още не е. Сред домашните практики и ритуали, които човек може да прави за по-здрави зъби, чистенето с конец трябва да привлече вниманието ви.

Защо е важно почистването на зъбите с конец?

Конецът за зъби не е просто мода. Почистването на зъбите ви с конец може да ви помогне при много проблеми, включително кървящи венци, лош дъх и плака.

Почистването с конец за зъби е навик за грижа за зъбите, който включва използването на тънък шнур за изчистване на всички частици и мръсотия, събрани между най-фините линии и отвори на зъбите.

Почистването с конец основно достига до области, които четката не може, и ги почиства добре, за да избегне натрупването на плака.

Почистването с конец за зъби покрива участъците от вашите зъби, които четката за зъби не може да достигне! По този начин помага да се премахнат всички частици храна, заседнали между зъбите и да се отървете от бактериите.

По-малко бактериално натоварване е равно на по-малко кариеси и по-добро здраве на венците.

Миенето с четка и почистването с конец винаги трябва да се извършват заедно. Липсата на използване на конец ще доведе до почистване само на 65% от зъбните повърхности. Това е еквивалентно на почистване на чаша само отвън, но не и отвътре.

Как да използвате правилно конец за зъби?

Има няколко вида налични конци за зъби и всеки има различен начин на използване. Най-често срещаният обаче е конецът за зъби, който е като тънка връв, която може лесно да се маневрира.

Дентален конец

Вземете приблизително 20 см от конеца, навийте го около средните си пръсти и използвайте палеца и показалеца си, за да прекарате внимателно конеца между двата зъба.

Обхванете зъбите с конеца и нежно го прокарайте по цялата дължина на зъбите. Повторете процеса между всички зъби. Винаги почиствайте с конец, така че всички остатъци от храна и зъбен камък да бъдат отстранени, преди да изчеткате.

Често срещаните видове конци за зъби

Невосъчните конци за зъби са тънки струни, направени от найлон, докато при восъчните конци за зъби струната е покрита с восък, за да позволи лесно преминаване между зъбите. Има вариант с държачи за конеца, които представляват малки пластмасови устройства с извит край, който държи малко парче конец, за да избегнете задържането на протектора и увиването му около пръстите ви.

Обикновено не се препоръчват, тъй като генерират много пластмасови отпадъци. Освен това има и лента за зъби, която е по-широка и по-дебела от стандартния конец и се използва, когато празнините между зъбите са по-широки. Кой вариант ще изберете зависи от вашите лични нужди и предпочитания.

Ползите от почистването с конец за зъби не се ограничават само до вашите зъби. Използването на конец директно помага за подобряване на цялостното ви здраве, тъй като предотвратява заболяването на венците, което е свързано с множество здравословни състояния като диабет, сърдечни заболявания, ревматоиден артрит, усложнения при бременност и т.н.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest