ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Как да накараме децата да четат с желание

Как да накараме децата да четат с желание

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Ентусиаст
1692
Как да накараме децата да четат с желание
Музикален плюшен таралеж с проектор и 15 мелодии-18%
Качество без компромис:
Музикален плюшен таралеж с проектор и 15 мелодии
56.00 лв.
45.92 лв.
Виж ››

Според проучване на портал за онлайн обучение около 41 процента от родителите казват, че децата не обичат да четат книга. Всъщност децата, които имат все по-кратък обхват на вниманието, когато става въпрос за четене на книга, изглежда е често срещано оплакване от родителите по целия свят. Някои казват, че децата постепенно забравят, че четенето може да бъде приятно занимание само по себе си.

Разбира се, не може да се отрече фактът, че четенето има силна конкуренция в наши дни – то трябва да се бори за място в днешната процъфтяваща екосистема от социални медии, видеоклипове, платформи и така нататък. Но не всичко е загубено! С малко усилия можете да накарате детето си да заобича четенето.

Значението на четенето никога не може да бъде надценено - наред с други неща, четенето на книги, извън предписаните в училищната програма, може да засили дълбокото мислене, да обогати въображението и да подобри концентрацията.

Как детето да чете с желание?

1. Бъдете модел за подражание

Не се оправдавайте, че нямате време да четете книги в наши дни. Върнете навика си за четене, като се борите с разсейването, породено от вашите онлайн дейности. Ако дадете пример, вашите деца ще го последват.

Четене

2. Създайте мини библиотека

Създайте забавно място за четене в дома си, допълнено с живи цветове на стената, удобен стол за четене, модерни стелажи за книги и така нататък. Опитайте се да създадете мини библиотека за вашето дете, включваща предимно книги, които ще привлекат интереса му. Не ограничавайте колекцията до художествена литература - обхващайте възможно най-много теми.

3. Обсъждайте книгите

Отделете един час всеки ден, за да четете с детето си и да обсъждате книгите. Няма нужда да го карате да следва стриктна рутина за четене. Оставете детето си да избира книги, които харесва. Обсъдете добрите и лошите моменти в книгата - насърчавайте детето си да изразява своите харесвания и нехаресвания.

Как да чете детето

4. Отидете в клубове за книги

Насърчавайте детето си да бъде част от книжен клуб в своето училище или в квартала. Идеята е да се търси група от връстници, където членовете могат да обменят книги и да се насърчават взаимно да четат повече.

5. Оставете ги да четат електронни книги

Не правете разлика между физически книги и електронни книги. Ако детето ви обича да чете книги на електронни четци, оставете го. Насърчавайте детето си да чете на всички платформи, цифрови или други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest