ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Котка или куче: Кой е по-добър домашен любимец?

Котка или куче: Кой е по-добър домашен любимец?

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Ентусиаст
1362
Котка или куче: Кой е по-добър домашен любимец?
Снимка: StockSnap/pixabay.com
Стилен чугунен тиган - 24 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен чугунен тиган - 24 см
53.00 лв.
Виж ››

Куче или котка, кой е по-добър спътник? Въпреки че е трудно да се каже кой е по-добър домашен любимец, със сигурност можем да разгледаме няколко разлики между котка и куче, преди да вземем решение.

Котките се нуждаят от по-малко пространство

За хора, които живеят в малки апартаменти, осиновяването на котка може да бъде добра идея, защото те се нуждаят от много по-малко пространство. Въпреки това, ако пространството не е проблем, не е нужно да мислите два пъти, преди да направите куче част от вашето семейство. Повечето котки нямат нищо против да бъдат оставени сами, докато собствениците им отиват на работните си места, защото винаги могат да намерят тихо кътче, където да се установят. Но ако затворите кучето в затворена зона твърде дълго, то ще се чувства неудобно и ще жадува за компания, дори и да е декоративна порода.

Котенцата и кученцата имат различни приоритети

Ще се изненадате да разберете, че след като периодът на отбиване приключи, котенцата не се нуждаят от поддръжка в сравнение с кученцата. Можете да оставите коте без надзор у дома, след като бъде приучено да използва тоалетна, защото те са доста щастливи да са на закрито, при условие че имат всичко необходимо. Въпреки това, кученцата са съвсем различно нещо, защото могат да бъдат доста палави, когато са оставени сами. От дъвчене на вашите мебели до създаване на шум, те понякога могат да бъдат истински проблем.

Котка или куче

Котките пазят от вредите, кучетата гонят непознати

Котките, известни със своите ловни инстинкти, са експерти в държането на паразити далеч. Кучетата имат добре развити защитни инстинкти и има много случаи на кучета, които са известни със своята смелост. Въпреки че не е необходимо собственик на домашен любимец да иска да осинови куче или котка въз основа на тази разлика, все пак винаги е по-добре да познавате естествения им инстинкт.

Кучетата се къпят много по-често

Според експерти възрастните котки прекарват 50 процента от времето си в чистене. И това не е голяма изненада, защото не е непозната гледка да видите котка да се облизва често. Котките го правят, за да почистят частиците храна, които могат да привлекат вниманието на други хищници или животни. От друга страна, едва ли ще намерите куче с високи хигиенни нива. Но винаги можете да ги изкъпете добре и да ги подстрижете, за да изглеждат възможно най-добре. Повечето котки обаче не обичат да бъдат мокрени и къпането им може да се окаже истински кошмар - както за собственика, така и за домашния любимец.

Котка и куче

Котките са по-тихи от кучетата

Ако сте човек, който обича шумните и оживени компании, кучетата ви могат да бъдат вашият идеален спътник. Те са щастливи създания, които нямат нищо против да изразят мнението си не с думи, а с веселия си лай или гневно ръмжене. И не дай си Боже, ако обичат да лаят по непознати, защото няма да останете с нито един миг спокойствие през празничните сезони, когато гостите ви посещават често. Предимство на котките е, че са по-миролюбиви същества и единствените звуци, които знаят да издават, са тихо мъркане или тревожно мяукане!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest