Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Какво да ядем против стрес?

Какво да ядем против стрес?

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Ентусиаст
1931
Какво да ядем против стрес?

Кортизолът (известен също като хормона на стреса) се произвежда от надбъбречните жлези. Увеличава се, когато сме тревожни или стресирани, и намалява, когато сме отпуснати. Когато нивата на кортизол се повишат, цялата енергия на тялото се насочва към справяне със причинителя на този стрес, вместо към регулиране на други телесни функции като храносмилателната и имунната системи.

Когато сте под хроничен стрес, може да изпитате повишена тревожност или депресия, главоболие, проблеми с паметта, мозъчна мъгла, проблеми с храносмилането, отслабена имунна система, наддаване на тегло, безсъние, преддиабет и други симптоми.

Ето някои диетични елементи, които помагат за естественото намаляване на хормона на стреса.

Какво да ядем против стрес?

Яжте храни, богати на омега-3 мастни киселини

Храните с високо съдържание на омега-3 мастни киселини са добри за понижаване на кортизола. Хората с ниски нива на тези мастни киселини имат по-високи нива на този хормон. Когато увеличат приема на омега-3, техните нива на хормона на стреса са склонни да падат. Мазните риби като обикновена скумрия и популярната сьомга, както и ленените семена и орехите са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини.

Кортизол

Добавете храни с витамин С

Витамин С, известен също като аскорбинова киселина, е антиоксидант, който предпазва тялото от вредните ефекти на оксидативния стрес. Доказано е, че витамин С помага за регулиране на сърдечната честота и кръвното налягане в допълнение към понижаването на нивата на тревожност. Против стрес включете в диетата си портокали и блюда с броколи. Портокалите са с високо съдържание на витамин С, както и на калий, фолат и калций. Този цитрусов плод също има противовъзпалителни свойства и е полезен за сърцето. Броколите могат да помогнат за намаляване на оксидативния стрес. Този зелен зеленчук съдържа фолат в допълнение към витамин С.

Добавете ферментирали храни

Ферментацията може да помогне за повишаване на антиоксидантните свойства на много храни. Антиоксидантите, от своя страна, могат да намалят оксидативния стрес в тялото, да засилят имунната функция и дори да допринесат за здравословно дълголетие. Яденето на ферментирали храни и храни с високо съдържание на антиоксиданти може да помогне при нивата на стрес по различни начини. Киселото мляко съдържа пробиотици и полезни бактерии, които подобряват здравето на червата и намаляват стреса и безпокойството. Пробиотичното кисело мляко може да подобри антиоксидантния статус при пациенти с диабет тип 2. Естествено ферментиралият кефир съдържа висока концентрация на полезни бактерии, които подобряват здравето на червата, намаляват тревожността, намаляват стреса и могат да ви предпазят от възпаления.

Включете билков чай

L-теанинът е облекчаващо стреса хранително вещество, намиращо се в билкови чайове като лайка и мента. Това е аминокиселина, която насърчава релаксацията, като подпомага мозъчните химикали, които намаляват тревожността. Намира се и в зеления чай, където работи с кофеина за подобряване на концентрацията.

Чай против стрес

Включете храни, богати на витамин В

Хранителната група B-комплекс е свързана с управлението и намаляването на стреса. Витамин В12 е особено известен със способността си да намалява стреса чрез подобряване на здравето на нервната система. Той също така помага за смекчаване на ефектите на кортизола. Обогатените пълнозърнести храни и яйцата са с високо съдържание на витамини от група В. Хранителната мая е вегански източник на витамини от група В, който можете да поръсите върху всичко - от пуканки до супа! Вкусът на хранителната мая е подобен на този на сиренето.

И не на последно място избягвайте тези храни, защото те могат да увеличат стреса в тялото и да повишат нивата на кортизола.

- Някои стимуланти, като кофеинът, могат да помогнат на хората да се съсредоточат, но твърде много от него може да накара хората да станат тревожни.

- Алкохолът е депресант на нервната система, който увеличава производството на кортизол.

- Храните с високо съдържание на захар намаляват способността на тялото ви да се справя със стреса.

- Изберете сложни въглехидрати пред рафинирани, прости въглехидрати, тъй като те могат да намалят стреса, като причиняват пикове на адреналина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest