ezine.bg»Статии»Красота»Козметика и Козметични Процедури»Масло от марула - ползи и приложения

Масло от марула - ползи и приложения

Масло от марула - ползи и приложения
Магнитни стелки за акупресура
Препоръчано за теб:
Магнитни стелки за акупресура
13.00 лв.
Виж ››

Sclerocarya birrea е латинското название на дървото марула, което се нарича още и слонско дърво, а това разговорно название идва от факта, че жирафите, носорозите и най-вече слоновете ядат кората на това дърво, както и клоните и плодовете му, а после се наблюдава странно поведение при тях, пораждащо легенди, че се напиват с ферментиралите захари в марулата.

Ясно е, че дървото расте в Африка, а също и на остров Мадагаскар. То принадлежи на семейството на мангото, кашуто и шам фъстъка. Светложълтите му сочни и тръпчиви плодове съдържат много витамин С, а семената са с деликатен ядков вкус. Точно от тях се добива масло от марула. То е с копринено гладка текстура и има редица приложения - за разкрасяване, като олио за готвене, за естествен консервант за месо, както и за обработка на кожи.

Масло от марула - ползи и приложения

Слонско дърво - марула

Многопосочната употреба на маслото от марула се дължи на забележителния му състав. Маслото от марула се състои основно от мононенаситени мастни киселини, токофероли, стероли и флавоноиди. То е източник също на естествени антиоксиданти, което го прави много стабилно.

Свойствата маслото от марула са забелязани в световен мащаб, когато го включват активно в бялата козметика като съставка. Установено е, че то е 10 пъти по-стабилно от зехтина и съдържа 15 до 20 процента повече антиоксиданти от аргановото масло. То не гранясва лесно и има дълъг срок на годност, който е около 2 години, като не се нуждае самото от естествени консерванти. Заради леката си консистенция при комбинация с други масла се абсорбира бързо и лесно от кожата.

Основното му свойство е да омекотява кожата, да я овлажнява, подхранва и ревитализира. Има отличен ефект върху зачервена кожа, защото идеално я успокоява и заглажда. В този смисъл е по-добро даже от бадемовото масло, известно с това си въздействие върху кожата. Подходящо е и за масажно масло, за ароматерапии и за масаж на нежната бебешка кожа. Подходящ стилизант е за коса - като се нанесе по краищата ги прави блестящи и леки, без да оставя мазен филм.

Масло от марула

Има и други ползи от маслото от марула. То подобрява клетъчната активност, благодарение на богатството на витамини С и Е и на флавоноиди. Намалява червенината по кожата при слънчево изгаряне и е подходящо за омекотител след бръснене, когато кожата е по-раздразнена, изсушена и чувствителна. Маслото от марула може изцяло да замести пяната за бръснене. Благодарение на това масло може да се регулира себумът по кожата, което означава, че акнето и черните точки няма да са проблем за кожата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest