ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Здравословна ли е наистина кафявата захар

Здравословна ли е наистина кафявата захар

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Ентусиаст
1362
Здравословна ли е наистина кафявата захар
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
Препоръчано за теб:
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
20.00 лв.
Виж ››

Въпреки че споделяме доста магнетична връзка с нашите десерти и сладки напитки, не е нужно да ви казваме, че захарта е вреден елемент, който разгражда тялото ни по повече от един начин.

Всъщност проучване, проведено от СЗО през 2019 г., установи, че диабетът е убил 1, 5 милиона души по света.

Много е казано и написано за вредите от бяла захар и цялата негативна реклама накара нейния по-тъмен братовчед – кафявата захар, да блесне.

Много хора са преминали към кафява захар, мислейки, че е по-здравословна в сравнение с бялата, но дали е така? Ето какво знаем:

Кафява захар срещу бяла захар

Здравословна ли е бялата захар? Мразим да разбиваме илюзиите ви, но както бялата захар, така и кафявата захар са сходни, хранително и калорично. Единствената разлика е в техния вкус, цвят и процеса, на който са подложени двете.

Кафявата захар е бяла захар с меласа и се счита за сурова захар, тъй като преминава през по-малка химическа обработка в сравнение с бялата си аналогия.

Въпреки че първият производствен процес е сходен и за двете захари – захарната тръстика първо е сок и след това се вари, за да се образува гъст сироп, наречен меласа, който в крайна сметка кристализира и се образуват кристалите от сурова захар, последната стъпка е различна.

Захарите се обработват допълнително и излишната меласа се отстранява, за да се създадат по-малки кристали за производство на бяла захар, а що се отнася до кафявата, тя се прави чрез добавяне на различни количества меласа към рафинираната бяла захар.

Хранителна стойност

Въпреки че и двете захари са с еднакво високо съдържание на въглехидрати, кафявата захар, за разлика от бялата, съдържа някои следи от хранителни вещества като желязо, калций, цинк, мед, витамин B-6 и други.

Бяла или кафява захар

Здравни алтернативи

Ако сте решили да избягвате и двете захари и сте нащрек за по-здравословна версия на захар, какво ще кажете вместо това да преминете към тях:

Стевия

Стевията е естествен подсладител на растителна основа, извлечен от растение, наречено Stevia Rebaudiana. Тя няма никакви хранителни свойства, но съдържа нула калории.

Кокосова захар

Кокосовата захар се смята за чудесен заместител на бялата захар и това е една от причините много хора днес да я използват. Произвежда се от сок от кокосова палма и по този начин се подлага на минимално рафиниране. След екстракцията се превръща в сироп и след това се суши. Също така е богата на хранителни вещества като калций, цинк, желязо и други.

Джагъри

Произведена от захарна тръстика джагъри се смята за здравословен и популярен подсладител в Индия, който вече е достъпен в цял свят. Освен това е чудесен източник на желязо, калций, фосфор и т.н. Джагъри или гур също е отличен източник на антиоксиданти, които помагат за намаляване на оксидативния стрес. Въпреки това, една супена лъжица съдържа 15 калории, така че се уверете, че не прекалявате и я консумирайте ограничено.

Тези подсладители са идеални при приготвяне на десертите без захар, диетичните десертчета, диетични смутита.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest