Ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Как да стимулираме кърмата?

Как да стимулираме кърмата?

стимулиране на кърмата
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Повечето майки, които наскоро са родили и кърмят, поне веднъж са смятали, че имат малко кърма. Следователно естествено възниква въпросът - как да стимулират кърмата по време на кърмене, какви методи да използват за това, дали ще помогнат различни народни средства, аптечни препарати, отвари или чай.

За да знае дали бебето получава достатъчно мляко и бързо да увеличи лактацията (производството на кърма), е необходимо майката да разбере откъде идва млякото, как се развива лактацията и в какви периоди трябва да се обърне внимание, така че бебето да получава достатъчно храна.

Какво увеличава лактацията на мляко при кърмещи жени

Секрецията на кърмата (или лактацията) е ясен и добре смазан механизъм, който е развит в хода на еволюцията, така че майките да могат да хранят децата си дори и в най-тежките условия. Следователно, знаейки механизмите за стартиране и поддържане на производството на кърма, всяка майка може бързо да увеличи лактацията без никакви материални разходи и специални усилия. Те са прости – колкото по-често жената кърми и колкото повече се изпразва млечната жлеза, толкова повече мляко ще има.

Веднага ще отговорим на един ключов въпрос - какво да направите, за да увеличите лактацията? Отговорът е много прост - кърмете бебето си: често, продължително и от първите минути на живота му. В първите дни след раждането на бебето млякото пристига постепенно, майката и бебето се адаптират един към друг.

Препълването на гърдата настъпва с началото на производството на преходно мляко, бебето не може да изпразни напълно гърдата и поради това може да се получи препълване и изтичане на мляко. С появата на зряло мляко, около втората седмица на хранене, лактацията навлиза в стабилна фаза.

След 4-5 седмици хранене постепенно изчезва силното изтичане на мляко от гърдата (буквално могат да се откроят капки) и усещане за преливане, което плаши неопитни майки, изглежда им, че има по-малко мляко. В допълнение, бебето понякога може да капризничи на гърдата, започва период на колики или буквално виси на гърдите (може да суче 30-60 минути или повече без почивка), спестява сили преди нов етап в развитието.

Това кара майките да мислят, че вероятно има проблеми, те започват да търсят начини за увеличаване на лактацията и съдържанието на мазнини в кърмата. Но не трябва да се притесняват, първото нещо, което трябва обективно да преценят, е дали наистина има недостиг на мляко и трябва да търсят средства, които увеличават производството на кърма.

Вашето бебе получава ли достатъчно кърма?

Първата грешка, която правят много кърмещи майки, е да преценят количеството мляко, което се опитват да изцедят от гърдата (обикновено след нахранване), да получат само няколко капки и да решат, че бебето е недохранено, следователно непослушно и трябва да го потърсят начини за увеличаване на количеството кърма. Подчертаваме, че изцеждането не е метод за обективна оценка на достатъчността на млякото при хранене на бебето.

Дори и най-висококачествената помпа за кърма и още повече ръчният метод, не могат да изпразнят гърдата толкова ефективно, колкото бебето. Освен това кърмата се произвежда активно по време на хранене и бебето се насища активно. Млякото, което се съхранява в гърдата между храненията, е „предното мляко“, това мляко е богато на вода, захар и бедно на мазнини. Бебето утолява жаждата с него и след това „похапва“. По време на хранене гърдата синтезира "задно" мляко, то е по-гъсто и мазно - това вече е "основното ястие", с което то засища глада.

Но ако майката се съмнява дали бебето има достатъчно храна по време на кърмене, трябва да оцени наддаването му след месец. Ако бебето добави повече от 500-600 г - то получава достатъчно мляко. Друг метод за обективна оценка е преброяването на мокрите пелени (като на бебето не се дава нищо друго освен кърма, дори вода). Ако за един ден (за 24 часа) бебето подмокри повече от осем до десет пелени, млякото е достатъчно за него.

Ако няма достатъчно памперси, в този случай си струва да помислите как да увеличите количеството кърма. Но е важно да се подчертае - не е необходимо веднага да давате на детето допълнително хранене, възможно е да възстановите обема на млякото в случай на недостиг за 3-4 дни, просто трябва да бъдете търпеливи, да дадете на себе си и бебето повече време.

как да стимулираме кърмата

Как и как да увеличим количеството мляко по време на кърмене

Ако има проблем с липсата на мляко, има няколко полезни съвета, които помагат на жените бързо и ефективно да нормализират ситуацията, за да увеличат лактацията.

Често хранене: необходимо е да храните бебето често, на всеки един и половина до два часа, включително периода на нощен сън. Ако детето спи дълбоко, насън се слага върху гърдите и леко се почесва петата или бузата. Бебето, полузаспало, ще се прикрепи към гърдата и ще я изпразни. Не си струва да пропускате хранене за повече от два до три часа поради съня на бебето.

Дълъг престой на гърда: не ограничавайте времето на престой на бебето на гърдата. Ако е изпразнило напълно едната жлеза, трябва да му се предложи втора, ако прояви желание да яде повече. Това позволява на бебето да стигне до мазното „задно“ мляко и стимулира дейността на млечната жлеза. Ако бебето суче за кратко, то получава предимно предно мляко. Засища по-лошо, а краткото хранене стимулира по-слабо гърдата.

Възможно ли е да се увеличи лактацията, ако бебето бързо заспи на гърдата и суче много бавно? Това е често срещан проблем. За такива бебета има метод за редуване на хранене. Необходимо е да го сложите на гърдата, докато млякото тече активно от нея, бебето го поглъща бързо. Веднага след като сукателната активност се забави, преместете бебето на другата гърда, за да суче активно. Когато напрежението в гърдите отслабне, прикрепете отново бебето към първата млечна жлеза. Това позволява на бебето да остане будно, да изпразва гърдите по-активно.

Как да увеличим количеството кърма при изцеждане

Изцеждането на мляко е чудесно за стимулиране на лактацията, тъй като млечните жлези работят на база търсене-предлагане. Колкото повече мляко се отделя от гърдата, толкова по-активно започва производството на новата му порция. Възможно е да се увеличи лактацията по време на изцеждане за майки на бебета, които са отслабени и не могат напълно да се прикрепят към гърдата.

Докато бебето става по-силно и по-голямо, майката може да помогне за поддържането на адекватни нива на мляко в гърдите чрез изцеждане. Доста е трудно и досадно да изцеждате големи количества мляко ръчно, така че трябва да знаете как да увеличите лактацията, когато изцеждате с помпа за кърма.

Важно е да изцеждате гърдата, когато е много пълна, след храненията на бебето и между тях. Излишното мляко може да се съхранява във фризера като резервно.

Какви храни увеличават количеството кърма

В аптеките и детските магазини, в рекламните брошури за родилни клиники можете да намерите различни добавки, витаминни комплекси и други продукти, които увеличават лактацията при кърмачка. Но е важно да се разбере, че ефективността на тези лекарства е ниска, тъй като синтезът на мляко е хормонално зависим и рефлексен процес, който се стимулира от често и максимално пълно изпразване на гърдите. Въпреки това, много храни и напитки, други методи, работят като плацебо, позволявайки на майката да намали стреса, което влияе положително на потока на млякото.

Билкови чайове и напитки за кърмене: въпреки че много билки и растения имат лактогенен ефект, той не е толкова изразен, че лактацията се възстановява само чрез приемане на тези съединения без често и продължително хранене на детето.

Всяка топла течност, която майката приема преди хранене, има лактогенен ефект. Притокът на кръв към гърдите създава усещане за прилив на мляко в жлезите. Безспорните предимства на чайовете са, че те дават увереност, съдържат леки успокояващи компоненти и са източник на допълнителна течности. Очевидни недостатъци - възможна е алергия към всякакви билки, възможни са негативни ефекти при майката или бебето.

Витаминно-минерални комплекси и хранителни добавки за кърмачки: те нямат лактогенен ефект, но спомагат за поддържането на тялото на жената, попълвайки запасите от основни минерали (особено калций, желязо) и витамини, които се консумират активно в синтеза на кърмата.

Забрана за имитатори на гърди

За да се гарантира, че количеството кърма не намалява, детето не трябва да има никакви симулатори, които заместват гърдите. Залъгалките, шишетата с биберони са изключени. Те намаляват времето за стимулиране на гърдите, а също така образуват така нареченото "объркване на зърната". Когато суче шише и залъгалка, бебето използва други мускули, което може да причини проблеми с прикрепването. Вместо това трябва по-често да го слагате да суче на гърдите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest