ezine.bg»Статии»Красота»Коса»Заразен ли е пърхотът

Заразен ли е пърхотът

Заразен ли е пърхотът

Едно от най-неприятните състояния на скалпа е наличието на пърхот. Този проблем се появява в резултат на гъбична инфекция и битува всеобщо мнение, че е заразен.

Затова въпросът можем ли да се заразим с пърхот, е постоянно актуален. Отговорът на този въпрос обаче е отрицателен. Тази инфекция не е от заразните при битово общуване и нейната поява и разпространение има съвсем други механизми.

Кратко разяснение за същността на пърхота

Можем да дефинираме пърхота като дисбаланс на скалпа, водещ до сърбеж и образуване впоследствие на малки люспи от мъртви кожни клетки. Състоянието не е опасно за здравето, но е досадно и упорито, трудно се поддава на лечение и често води до засилен косопад.

Причини за поява на пърхот

Признаците за появата на пърхот са сухотата, дразненето и стягането в областта на скалпа, наличието на люспи както по главата, така и по веждите, подмишниците, брадата при мъжете и останалите окосмени части на тялото.

Пърхот

Най-често себорейният дерматит води до поява на пърхот. Полученият следствие на дерматологичното заболяване обрив е мазен, червен и се люспи. Пърхотът се явява лека форма на себорейния дерматит.

Друга причина е мазната кожа на главата, която е склонна към лющене и зачервяване. Гъбичките, които се намират на горния слой на кожата, се хранят с омазняването от скалпа и причиняват пърхот.

Хигиената също може да се окаже катализатор на процеса на образуване на пърхот, а честата употреба на агресивни шампоани провокира сухотата на скалпа и така сухият скалп започва да се лющи и се появява пърхот.

Стресът и различни болести, както и употребата на някои медикаменти са катализатор на процеса на образуване на пърхот.

И така, гъбичките върху скалпа са причината за появява на пърхот и той може да се влоши, ако количеството гъбички по скалпа се увеличи. Това може да се случи с повишаване на влажността и топлината при потене, но не може пърхотът да се пренесе върху поддържана и напълно здрава коса.

Ако забележим тези досадни люспи, вероятно се нуждаем от лека промяна в грижата за косата. Предлагаме някои основни насоки в тази връзка. Терапиите против пърхот са ефикасни, ако се прояви постоянство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest