Ezine.bg»Статии»Здраве»Опасностите, които крие дебелият корем

Опасностите, които крие дебелият корем

Дебел Корем

Внимавайте какво ядете и къде храната най-много ви се лепи! Мазнините в областта на корема са по-опасни за здравето, отколкото наслагванията в другите части на тялото, установиха учени от Медицинския колеж към Университета "Дюк".

Световните статистики за наднорменото тегло или затлъстяването са все по-тревожни. Излишните килограми повишават риска от редица заболявания.

По-голямата част от мастните клетки са разположени под кожата на бедрата и ръцете. Това са така наречените подкожни мазнини. Такива има и по корема.

Учените обаче са разтревожени повече от другите мазнини - висцералните. Това са мазнините, които обхващат органите в кухината на корема и са част от булото на червата.

Съществува корелация между нивото на висцералните мазнини и редица болести, например диабета, който провокира развитието на сърдечно-съдови заболявания, притеснени са американските специалисти.

Напълняване в Корема

Според тях рискът от развитие на тези заболявания е свързан с обиколката на талията, а не с индекса на телесната маса - съотношението на теглото към ръста.

Ако талията ви е над 89 сантиметра, значи имате повод за безпокойство. При мъжете цифрата е 102 см.

Американските специалисти са изследвали страдащи от затлъстяване жени, на които е направена липосукция. Въпреки голямото количество отстранени мазнини, не се наблюдава никакво подобрение на здравето на пациентките.

"Не е достатъчно само да се освободим от мазнините, а е важно как го правим. Трябва по-малко да се яде и да се отделя повече време за физическа активност", категорични са специалистите.

Разпределението на подкожните мазнини се определя от гените, но изследванията показват, че количеството на висцералните мазнини зависи от нивото на физическа активност и консумираната храна.

В организма на човека има средно 10% висцерални и 90% подкожни мазнини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest