ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Течни тапети - предимства и недостатъци

Течни тапети - предимства и недостатъци

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
1761017
Течни тапети - предимства и недостатъци

Все повече хора по света, избирайки материал за декорация на стени, предпочитат течни тапети. Те също набират популярност и у нас: има много възторжени отзиви от тези, които вече са го опитали или просто са го видели някъде. Въпреки това, за да не следвате сляпо модата, когато избирате довършителен материал, трябва да опознаете по-добре това покритие от ново поколение, да разберете за всички плюсове и минуси на течните тапети и въз основа на това да направите изводи и да вземете решение.

Какво е течен тапет и какви са техните характеристики?

Течният тапет е материал за довършване на стени, кръстоска между хартиен тапет и декоративна мазилка. Въпреки че думата „тапети“ присъства в името на този довършителен материал, няма да видите обичайните ролки, тъй като в първоначалното си състояние това е сухо насипно вещество, което трябва да се разрежда с вода.

От венецианската мазилка, с която мнозина несъзнателно ги бъркат, течните тапети се различават по липсата на големи фракции пясък, наличието на целулозни влакна, както и тънък слой на нанасяне.

В допълнение към целулозата, която вече споменахме, течните тапети съдържат памучни или копринени влакна, лепила (обикновено карбоксиметилцелулоза), вододисперсионни багрила, фунгициди, които предпазват естествените влакна от гъбички и мухъл, сгъстители и пластификатори, както и компоненти, които промяна на декоративните свойства на покритието (частици от минерали от различни фракции, малки топчета от полимери, зърна от слюда, вълнени влакна, сухи водорасли и др.).

Предимства на течните тапети

Защо се нуждаем от друг декоративен довършителен материал с такова разнообразие от съществуващи? Когато разберете колко предимства има течният тапет, този въпрос вече няма да има смисъл.

Лесно приложение

Покриването на стени с течни тапети не е особено сложен процес. Не е необходимо да сте суперквалифицирани. Освен това ще се справите с тази работа дори без асистент. Всичко, което трябва да направите, е да приготвите работен разтвор от суха смес и вода, след което да нанесете получената маса върху стената и да я изгладите със шпатула. Съгласете се, това е много по-лесно, отколкото да режете ролките, да мажете получените ленти с лепило, да ги наместите точно на стената, да подравнявате и коригирате шаблона, да „разпръсквате“ мехурчетата и да изглаждате бръчките. Признайте, малко вероятно е някога да сте успели да залепите тапети от ролка, без да ругаете.

Устойчивост на течение

За да не се отлепят обикновените хартиени тапети от стената през първия ден след залепването, е необходимо да затворите плътно всички прозорци в къщата. Но да бъдеш в непроветрено помещение, където активно се извършват ремонтни дейности, понякога може да бъде много трудно. Избирайки течен тапет, ще се спасите от такъв проблем. Освен това проветряването на помещението ще бъде от полза за материала, нанесен върху стената, тъй като ще ускори процеса на изсъхването му.

Безпроблемно покритие

За разлика от ролковия тапет, течният тапет покрива стената с монолитен слой, без шевове и фуги. Такова покритие не само изглежда по-естетично, но и запазва първоначалния си вид по-дълго, тъй като има по-голяма здравина.

Стена с течни тапети

Екологична чистота

Съставът на течните тапети не включва никакви синтетични добавки, всички компоненти са изключително естествени. В резултат на това този материал е много екологичен. В процеса на работа не се отделят вредни за здравето вещества. Покритието няма мирис и не абсорбира чужди миризми отвън. В допълнение, течните тапети, като "дишащ" материал, не създават парников ефект и гарантират поддържането на комфортен микроклимат в помещението. Екологичността на течните тапети е едно от най-големите му предимства при избора на довършителен материал за детската ви стая.

Приложение върху извити повърхности

Течният тапет е идеален за извити повърхности - декоративни арки, колони и други къдрави интериорни елементи. Неравностите на повърхността не са проблем за тези, които работят с този материал, с изключение на факта, че скоростта на нанасяне е леко намалена.

Пластичност

За разлика от много други довършителни материали, течните тапети, които имат добра пластичност, не се напукват и не се отдалечават от стената, когато къщата се свива. Тази характеристика на материала ще бъде оценена от собствениците на апартаменти в нови сгради.

Антистатични

Поради липсата на синтетични добавки в състава на течните тапети, те са антистатични, което означава, че не привличат прах.

Високо шумопоглъщане

Течният тапет, поради своята пореста структура, е в състояние да абсорбира шума. Разбира се, те не могат да гарантират перфектна тишина, но са напълно способни да намалят нивото на външния шум с 10-15%. Освен това те предотвратяват появата на ехо в стаята.

Устойчивост на замръзване

Поради своята структура, течните тапети имат значителна устойчивост на замръзване. Това свойство на материала допринася за значително разширяване на обхвата му: течните тапети могат да се поставят дори върху неизолирани (но остъклени) балкони.

Топлоизолация

Фино порестата структура на течните тапети осигурява топлоизолационните свойства на този декоративен материал. Не бива обаче да се надяваме, че течните тапети значително ще намалят топлопроводимостта на стените. Като се има предвид факта, че дебелината на тяхното приложение рядко надвишава 2-3 мм, те могат да служат само като допълнение към по-ефективни топлоизолатори. Но си струва да се признае, че бетонната стена, когато върху нея се нанесе течен тапет, става по-топла на допир.

Пожарна безопасност

За разлика от винилови или нетъкани тапети, блажна боя, пластмасови стенни панели и много други декоративни стенни облицовки, течните тапети не поддържат горене и не отделят опасни химикали при излагане на високи температури. Често забавителите на горенето се добавят допълнително към състава на течните тапети.

Ремонтопригодност

Рано или късно по тапетите се появяват следи от употреба - разкъсвания, драскотини, ожулвания. Особено засегнати са местата в близост до контакти и ключове, стените в коридора. За разлика от конвенционалните ролкови тапети, хартиени или нетъкани, течните тапети могат да бъдат ремонтирани на фрагменти. Достатъчно е просто да накиснете материала върху повредената зона, да премахнете слоя течен тапет и да направите „кръпка“. След изсъхване цветът му ще стане равен на основния фон и мястото на ремонта няма да бъде забележимо. В случай на дребни дефекти, можете дори да не правите кръпка, а внимателно да разтриете напоения материал върху стената. Това свойство на течните тапети със сигурност ще бъде високо оценено от собствениците на домашни любимци и родителите на малки деца.

Устойчивост на цвета

Течните тапети, и особено тези, съдържащи копринени влакна, се отличават с повишена устойчивост на ултравиолетова радиация: те не избледняват под въздействието на слънчева светлина, запазвайки първоначалната си яркост и наситеност на нюанси в продължение на много години.

Голям асортимент

Течни тапети

Богатата цветова палитра от течни тапети, налични за продажба днес, им позволява да се използват в стаи, декорирани в почти всеки стил. В каталозите на водещи производители можете да намерите до 2-3 стотици налични цветове - от бледи пастелни и офис сдържани до ярки и сочни. Много потребители обаче предпочитат да закупят полуготов продукт - така наречената "основа", която може да бъде оцветена независимо, като изберете нюанса и наситеността на цвета по ваш вкус. Често в основата се въвежда не само багрило, но и различни декоративни компоненти, като в крайна сметка се получава покритие, което е уникално по своята цветова схема и релеф. Ако желаете, можете да създадете истински панел на стената, като използвате течни тапети със собствена текстура и цвят в различни области.

Минуси на течните тапети

Защо, с такъв огромен брой предимства, течните тапети не станаха лидери на пазара на материали за декорация на стени? Първо, това все още е сравнително нов материал и потребителят няма доверие в него въз основа на собствения си опит. Второ, наред с несъмнените предимства, течните тапети имат и редица недостатъци, които за някои потенциални потребители може да са значителни.

Цена

Течният тапет не е най-евтиният материал, използван за декорация на стени. Въпреки това трябва да се признае, че през годините ситуацията на пазара постепенно се променя. Увеличаването на продажбите на този материал, както и създаването на производството му в местни фабрики, води до постепенно намаляване на разходите: днес течни тапети могат да бъдат намерени на доста изгодни цени.

Равни стени

Честно казано, трябва да се отбележи, че прилагането на течен тапет не изисква предварително перфектно подравняване на стените. Изключването на тази скъпа процедура от списъка на задължителните води до намаляване на цената на работата. В резултат на това, за сметка на крайния резултат, течните тапети в някои случаи могат да бъдат равни на обичайните.

Трудност при изчисляване на потреблението на материали

Преценката на количеството материал, от което се нуждаете, и следователно крайната цена на довършителните работи, в случай на използване на течни тапети, може да бъде доста трудно. Цифрата силно зависи както от качеството на основата, така и от техниката на нанасяне. Разходът на материал се увеличава при наличие на различни дупки, пукнатини и други неравности по стените, както и при нанасяне върху извити повърхности (колони, арки и др.). Но дори и върху равни стени, нанасянето на слой с препоръчителната дебелина не е лесна задача. Не всеки начинаещ майстор може да направи това, затова трябва да се застраховате.

Време за съхнене

Течният тапет след нанасяне върху стената за пълно изсъхване отнема 2-4 дни, в зависимост от температурата и влажността в помещението. Това води до увеличаване на общата продължителност на довършителните работи. Въпреки това, в някои случаи този минус на течните тапети може да се счита за положителна черта. Тези, които нямат много опит в прилагането на такъв материал, ще имат достатъчно време да коригират недостатъците, които не са забелязани веднага.

Уязвимост на петна

Ако не обърнете необходимото внимание на процеса на подготовка на основата, например, използвате неподходящи материали, не изравнявате цвета на основата, не премахвате старото покритие (тапети, боя, вар) и съществуващите метални крепежни елементи, с течение на времето върху декоративното покритие могат да се появят петна, което значително ще повреди външния тип покритие. Източникът на замърсяване може да бъде материалът на стената и материалът на нейното грубо покритие.

Чувствителност към влага

Течните тапети не са предназначени за помещения с висока влажност и това е основният им недостатък. Това дори не е недостатък на течните тапети, а просто характеристика на материала, която трябва да се вземе предвид на етапа на вземане на решение за вида на използваното покритие. Ако все пак решите да използвате течни тапети за декорация на стени в банята или стените в кухнята, пропуснете поне повърхностите, които са в пряк контакт с вода. Можете, разбира се, да третирате нанесеното покритие с водоотблъскващи средства, но в същото време то ще загуби много от ценните си свойства - паропропускливост, устойчивост на напукване, поддръжка. Когато подготвяте стени за течни тапети, е задължително да използвате влагоустойчив грунд. Ако тази препоръка бъде пренебрегната, с течение на времето на повърхността на декоративното покритие могат да се появят външни петна.

Вижте също:

- Как се премахват тапети;

- Интериорни идеи с тапети;

- Цветово съчетание на тапети.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest