ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Клеева тинктура за възпалени венци и лош дъх

Клеева тинктура за възпалени венци и лош дъх

Клеева тинктура за възпалени венци и лош дъх

Клеевата тинктура е истински еликсир с природен произход, който има редица ползи. Едно от неразположенията, които могат да бъдат повлияни положително от този природен антибиотик са проблемните венци.

Лечение на кървящи венци с клеева тинктура/прополис/

Апитерапия е названието на лечебната и профилактична практика с мед и пчелни продукт. Тя е силно разпространена и се прилага под различна форма. Пчелният клей се нарича прополис и намира широко поле за приложение.

Тази практика се базира на безценните качества на този пчелен продукт. Пчелите го използват като основно средство за дезинфекция на кошера и лек срещу вредните микроорганизми.

Веществото е продукт на пчелите, който те създават по уникална технология, изцяло природно дело. Той притежава широкодействащ комплекс от свойства с антивирусно, антимикробно, антимикотично и дори антирадиационно действие.

Пчеларите събират пчелния клей, който остава излишен, след задоволяване нуждите на кошера от защита. Трайността на продукта е 7 години.

Приложенията на прополиса са в невероятно широк диапазон. Едно от най-разпространените е профилактиката и лечението на възпалени венци и други проблеми в устната кухина.

Прополис за лечение на възпалени и кървящи венци

Прополисът намира приложение като лек за парадонтоза, гингивит и други болести на устната кухина. Прилага се външно по няколко начина, като един от тях е клеевата тинктура, както е названието на тинктурата от прополиса.

Тя притежава най-ефективно действие. Подобно на всички тинктури, това е спиртен извлек от прополиса, който в обичайните случаи представлява 30-процентен разтвор на пчелния клей в етилов спирт. С нея се маже венеца и се изплаква устата за лечение и премахване на неприятния дъх.

Клеева тинктура при лош дъх

Приготвяне на клеева тинктура в домашни условия

При температура под 15 градуса прополисът се чупи. Затова може да се сложи в хладилник, после да се начупи на дребни парчета и те да се разтворят в домашна ракия или медицински спирт. Така се получава клеевата тинктура домашно производство.

Ето и точните пропорции: в 100 милилитра ракия/спирт се поставят

30 грама стрит прополис. В търговската мрежа за пчелни продукти се предлагат разфасовки от 30 грама прополис, които могат да се използват.

Така приготвената смес смес се разклаща продължително и престоява около 7 дни, като всеки ден шишето се обръща по 1-2 пъти. Когато е готово, се прецежда.

Трайността на клеевата тинктура е 3 години, като съхранението трябва да бъде на тъмно и на стайна температура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest