ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Полезни чайове при цистит

Полезни чайове при цистит

цистит

Възпалението на пикочния мехур е известно като цистит и от него страдат значителен брой хора. Най-често патогенни бактерии са причина за възникване на това възпаление, навлизайки през пикочния канал, където се размножават и предизвикват инфекция. Тя може да засегне и бъбреците.

Билколечението е един от начините за справяне с този упорит проблем. Билките за лечение на уроинфекции са познати от древността и са подходящото лечебно средство при леките форми на инфекцията. Най-често се приемат под формата на чай. В следващите редове вижте полезните чайове при цистит:

Златна пръчица

Един от най-популярните чайове при цистит е този от златна пръчица. Тази билка расте в полето и в канавките край пътя, а яркожълтите цветове цъфтят през късните дни на лятото и рано наесен. За чая от златна пръчица се използва надземната част на растението.

Не се прави чай само от нея при инфекция на пикочния мехур, а се употребява като част от микс, заедно с червената боровинка, хвойната, хвоща. Тази комбинация значително намалява колонията от микроби, благодарение на високите нива на биологично активни вещества - флавоноиди, сапонини, етерични масла.

златна пръчица при цистит

За чаша чай в 230 милилитра вода се слагат 1-2 лъжици изсушена златна пръчица, които се запарват около 15 минути. Дозата е 4 чаши дневно.

Червена боровинка

Плодчетата на този храст имат противовъзпалително, антибактериално и пикочогонно действие. Тези свойства правят червената боровинка подходяща суровина за приготвяне на чай при пристъпи на парене и болки от цистита. Червената боровинка също не се използва самостоятелно за целта.

Миксът от билки включва и мечо грозде заради диуретичното и дезинфекциозното му действие, гръмотрън заради противовъзпалителното му действие, ленено семе заради диуретичните му свойства. За чая се ползват 2 супени лъжици, сварени за 3 минути в половин литър вода. Пие се 3 пъти на ден по една чаша.

Към билковите смеси за чай при цистит често се добавят джинджифил, хрян, целина и други растения с подчертан лечебен ефект при инфекции. Чайовете са отлична алтернатива на антибиотиците с полезни свойства за целия организъм.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest