ezine.bg»Статии»Красота»Козметика и Козметични Процедури»Кои са емолиентните кремове - как и кога се прилагат

Кои са емолиентните кремове - как и кога се прилагат

кои са емолиентните кремове
Козметична чанта-органайзер за пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична чанта-органайзер за пътуване
35.00 лв.
Виж ››

Емолиенти е название на хидратиращи продукти за поддържане на водно-липидния баланс на кожата. Наред с предпазващата роля на емолиентните продукти спрямо кожата те намаляват и сърбежите и спират рецидивирането на дразненията.

Приложението на емолиентите като крем за ръце, лице или тяло може да се прилага колкото е нужно - употребата им варира от 2-3 пъти дневно до употреба само при прекомерно изсушаване на кожата.

При наличие на екзема или друг хроничен кожен проблем употребата на емолиентни кремове трябва да бъде много редовна и това е от изключителна важност.

Овлажняващите и хидратиращи продукти, наречени емолиенти могат да бъдат в различна форма - лосион, крем, унгвент или продукт за измиване, но най-често се предлагат като крем. Разликата е в пропорцията на маслото /липидите/ във водата. Колкото по-голям е липидният компонент, толкова по-добре омазнява продуктът.

Използването на емолиентни кремове редовно и ежедневно се счита като най-важната част от лечението на екземи и атопични дерматити. Това нарежда емолиентните кремове сред групата на лечебната медицинска козметика.

Приложението на емолиентните кремове е свободно. Кремът се нанася върху засегнатата зона на кожата като препоръката е първо да се затопли опаковката между дланите. Друга препоръка е кремът да се нанася по посока на растежа на космите, а не обратно.

емолиентни кремове - какво представляват

Най-важната препоръка е да не се предозира кремът, защото съдържа активни лекарствени съставки, които проникват през кожата и навлизат в потока на кръвообращението. Най-добре нанасянето на емолиентен крем да става след измиване или душ.

Много емолиентни съставки може да бъдат открити в душ геловете и различни видове олио за душ. При този начин на хидратиране сухата кожа се овлажнява добре, така че е подходящо да се използват при сухота на кожата по цялото тяло. При силно изразени прояви на кожни раздразнения е необходимо да се съчетае измиващ продукт - гел или лосион с емолиентен крем.

Макар че честотата на използване на емолиентни кремове да не е строго регламентирана, добре е да се използват поне 2 пъти дневно, за да има ефект от употребата им.

При необходимост обаче нанасянето на такъв крем може да се прави и през един час. Като оптимална се счита честотата на нанасяне през 4 часа или 3-4 пъти на ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest