ezine.bg»Статии»За Дома»Двор и Градина»Как да си направим натурален ароматизатор с портокалови кори?

Как да си направим натурален ароматизатор с портокалови кори?

Как да си направим натурален ароматизатор с портокалови кори?
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
35.00 лв.
Виж ››

Ароматизаторите за помещения са навлезли вече масово в домашната среда. Ароматни свещи, ароматизирани борчета и всякакви други форми на ароматизирани предмети са широко използвани, за да ухае домашното пространство на любима миризма. Възможно е ароматът да се съчетае и с опцията натуралните продукти да намерят място във всяка ниша, включително в бита.

Направата на натурален ароматизатор с любим аромат на портокал не е трудна и може да се направи в домашни условия. В него няма да има химикали, а прекрасният цитрусов аромат ще изпълни помещенията.

За домашен ароматизатор са нужни следните продукти:

- корите на няколко портокала

- вода

- пакетче желатиин

- канела или ванилия по желание

Начин на приготвяне:

Портокаловите кори се слагат да се сварят с вода в количество, колкото да ги покрие. Варят се около половин час, като през това време корите омекват и отделят ароматните си съставки. Тези, които харесват аромата на канела или ванилия, по желание могат да добавят към корите пръчици от едната или другата подправка.

Приготвят се малки свещници, купички или бурканчета на брой колкото ароматизатора се предвижда да се направят за помещенията. В съд се разтварят 10 грама желатин в хладка вода. Когато корите от портокал се сварят и се свалят от котлона, желатинът се добавя към сместа и се разбърква добре.

После се изсипва течността от сварените кори в приготвените купички, бурканчета или свещници. За да изглежда естетично, може да се добавят и няколко от сварените портокалови корички.

Как да си направим натурален ароматизатор с портокалови кори?

Съдчетата се поставят в стаите, предвидени за ароматизиране. Приятният аромат на портокал ще се носи в стаите и ще гали сетивата, навявайки асоциации за уют и топлина, ако е смесен с аромата на канела или ванилия. А защо не и лимон.

Ароматът на Коледа, на свежест и настроение може да се носи из дома през всеки сезон, благодарение на натуралния ароматизатор от портокалови кори.

Био ароматизатор с портокалови кори може да се направи и в тандем с карамфил, което дава уютен, свеж и сладък дъх у дома.

Такъв ароматизатор се прави още по-бързо, той няма нужда от никакво приготвяне.

Карамфилчетата само се набождат в кората на портокала и се поставят в помещението като ароматизатор и украса едновременно, ако се съчетаят с оранжеви камъни, венчелистчета в розово и други оригинални идеи.

В центъра на кухненската маса, в килера и навсякъде, където може да се появи неприятна миризма този натурален ароматизатор с портокалови кори е подходящ, тъй като ще я неутрализира.

Приготвянето на домашен ароматизатор ви дава голямо поле за експерименти. Ако търсите различен аромат всеки път, винаги може да освежите пространството с дъх на:

- масло от цитронела;

- масло от портокал;

- лимоново масло;

- масло от лавандула и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest