Терапия Гуа Ша (Gua Sha)

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
1761017
Терапия Гуа Ша (Gua Sha)

Терапията Гуа Ша (Gua Sha) представлява масаж на лицето и тялото с ролери за лице или плочки, изработени от естествени камъни. Този вид терапия става все по-популярна напоследък. Гуа Ша е особено актуална сега, тъй като все повече хора водят заседнал начин на живот, което се отразява на стойката и увисването на тъканите на долната част на лицето.

Какво е Гуа Ша и защо е полезен?

Гуа Ша използва инструменти за древната ориенталска техника:

- ролки за дренажен дълбок масаж на лицето и тялото;

- Стъргалки и нежно изчистване или "изстъргване" на кожата.

Тази терапия представлява древна техника за масаж на лице и тяло, която се използва на Изток от много години. Ползите от Гуа Ша отдавна са известни. Благодарение на въздействието не само на горните слоеве на кожата, но и на мускулите (поради правилния натиск със специален уред), метаболитните процеси се активират, бръчките се изглаждат, появява се повдигане и тонусът на лицето се възстановява.

Ускорявайки циркулацията на кръвта и лимфата, Гуа Ша масажът активира заспалите по една или друга причина части от лицето. Подобна грижа може да бъде и възможност да отделите време за себе си и да заздравите връзката с тялото. Това подобрява психо-емоционалното състояние и помага да се почувствате по-добре.

Масажът може да намали възпалението, поради което често се използва като допълнителна терапия за състояния, които причиняват хронична болка, като артрит и фибромиалгия, както и такива, които причиняват болки в мускулите и ставите. Гуа Ша облекчава и симптомите на други заболявания. Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете масаж.

Къде може да се приложи Гуа Ша?

Гуа ша

Гуа ша при диабетна невропатия

Това е вид увреждане на нервите, което може да засегне хора с диабет. Това се случва, когато високите нива на кръвната захар (глюкоза) увреждат нервите в цялото тяло, най-често в краката и ръцете. Изследване от Китай, публикувано през 2019 г., предполага, че Гуа Ша може да помогне за намаляване на тежестта на диабетната невропатия. В това проучване при пациентите с диабетна невропатия наблюдават значителни подобрения в сензорната функция, баланса, усещането за парене през нощта в краката и стъпалата и нивата на плазмената глюкоза след 12 седмични гуа сесии, в сравнение с контролна група.

Гуа Ша при мигрена

Ако главоболието не реагира на лекарства без рецепта, Гуа Ша може да помогне. В едно проучване на 72-годишна жена, страдаща от хронична мигрена, е правен Гуа Ша в продължение на 14 дни. През това време болката намалява. Лекарите предполагат, че тази древна лечебна техника може да бъде ефективно средство за лечение на мигрена.

Гуа Ша при мускулни болки

Техниката Гуа Ша може да бъде ефективна при лечение на хронична болка, например във врата. За да се определи ефективността на тази терапия, 48 участници в изследването са разделени на две групи. Едната група получава масаж Гуа Ша, а другата нагревателна подложка за облекчаване на болката във врата. След една седмица участниците, които са получили Гуа Ша, съобщават за намаляване на болката в сравнение с групата, която е получила терапията без масаж.

Гуа ша при хепатит Б

Гуа ша при възпаления на черния дроб

Хепатит B е вирусна инфекция, която причинява възпаление и увреждане на черния дроб. Проучванията показват, че Гуа Ша може да намали тези симптоми. В едно проучване лекарите проследиха пациент с високи нива на чернодробни ензими, индикатор за чернодробно възпаление. 48 часа след Гуа Ша той има спад в активността им. Учените смятат, че масажът може да намали възпалението на черния дроб, като по този начин намалява вероятността от увреждане на черния дроб. Продължават допълнителни изследвания.

Гуа ша при синдром на Турет

Болестта предизвиква неволеви движения като лицеви тикове, неконтролируема кашлица и гласови ефекти. Според едно проучване Гуа Ша, когато се комбинира с други терапии, е помогнала за намаляване на симптомите на синдрома на Турет. Експериментът включва 33-годишен мъж, страдащ от синдрома на Турет от деветгодишна възраст. Подлага се на акупунктура, гуаша, пие билкови отвари и променя начина си на живот. Симптомите са сведени до минимум със 70%. Въпреки че пациентът има положителни резултати, са необходими допълнителни изследвания.

Гуа Ша при перименопауза

Перименопаузата настъпва, когато жената наближава менопаузата. Симптомите включват: безсъние, нередовен цикъл, безпокойство и умора. Проучване на лекари показа, че Гуа Ша може да ги намали. В експеримента са участвали 80 жени със симптоми на применопауза. Един пациент получава 15-минутен Гуа Ша масаж веднъж седмично в комбинация с традиционна терапия в продължение на осем седмици. Други са получили лечение без масаж. В края на проучването първата група съобщава за значително намаляване на симптомите като безсъние, тревожност, умора и главоболие в сравнение с контролната група. Лекарите смятат, че терапията с Гуа Ша може да бъде безопасно и ефективно средство за лечение на този синдром.

Гуа Ша - противопоказания и рискове

Терапия при мускулни болки

Колкото и полезен да е масажът, той не трябва да се прави от хора, които имат открити рани по кожата (натискът със скрепер може допълнително да раздразни увредените зони), обостряне на алергични и инфекциозни кожни заболявания, тромбоцитопения, високо кръвно налягане по време на масажът и бременност. Ако сте имали някакви инжекции през последните три месеца, тогава е по-добре да използвате Гуа Ша с повишено внимание. Основното нещо е да изберете квалифициран специалист.

Гуа Ша е безопасна терапия като естествено лекарство. Масажът не трябва да е болезнен. Но тъй като включва триене или остъргване на кожата с масажен инструмент, малките кръвоносни съдове - капилярите - могат да се спукат. Ако съдовете са крехки, те се нараняват, което води до розацея - червени петна остават по повърхността на кожата. Това води до образуване на синини. Ефектите обикновено изчезват в рамките на няколко дни. При отворени рани също съществува риск от предаване на болестта. Ето защо е важно специалистите да дезинфекцират инструментите след всеки пациент.

Избягвайте тази техника, ако сте имали операция през последните шест седмици. За хора, които приемат антикоагуланти или страдат от нарушения на кръвосъсирването, Гуа Ша терапията е противопоказана. Ако правите Гуа Ша масаж, натискайки прекалено силно върху кожата, може да срещнете непредвидими странични ефекти.

Най-добре е да се обърнете към специалист, за да избегнете възможните рискове при Гуа Ша терапия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest