ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Митове и факти за камъните в бъбреците, които трябва да знаете

Митове и факти за камъните в бъбреците, които трябва да знаете

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Ентусиаст
1812
Митове и факти за камъните в бъбреците, които трябва да знаете

Всички познаваме хора, които са страдали или страдат от камъни в бъбреците. Състоянието засяга хиляди по света. За незапознатите, това са малки, твърди отлагания, които могат да бъдат намерени в бъбреците или пикочната система. Те причиняват мъчителна болка в гърба, страничната част на корема или в областта на слабините.

Болката често се характеризира с гадене, повръщане и болка при уриниране. Ако сте диагностицирани с такова, няма причина за безпокойство, тъй като състоянието е лечимо. Може да бъде обезпокоително по време на фазата на лечение, но след като приключите, ще се отървете от дискомфорта.

Съществуват обаче много митове за камъните в бъбреците - състояние, което изисква незабавно внимание.

Мит 1: Без калций при бъбречни камъни

Бъбречните камъни могат да бъдат избегнати чрез ограничаване на приема на калций, като например чрез изключване на млякото от диетата.

Kамъни в бъбреците

Факт: Приемът на калций с храната, когато се поддържа на нормални нива, действа като превантивна мярка срещу развитието на камъни в бъбреците. Затова се препоръчва умерена консумация на мляко и млечни продукти.

Ограничаването на калция причинява деминерализация на костите и увеличава абсорбцията на оксалат, което води до образуването на камъни.

Мит 2: Болката в гърба е постоянен симптом на камъни в бъбреците

Факт: През по-голямата част от времето камъните в бъбреците са безболезнени, освен ако не пречат на преминаването на урината, като блокират уретера и причиняват подуване на бъбреците в резултат на обратното налягане. Повечето хора съобщават, че изпитват силна болка по това време, заедно с гадене или повръщане. Понякога кръвта в урината и паренето при уриниране също са симптоми.

Мит 3: Сок от червени боровинки лекува камъни в бъбреците

Камъните в бъбреците могат да бъдат изчистени с ечемична вода и сок от червени боровинки.

Факт: Сокът от червена боровинка не помага при тези камъни и по-често се препоръчва при инфекции на пикочните пътища като помощно средство за предотвратяване на инфекция. Освен това няма конкретни доказателства в подкрепа на използването на ечемична вода за предотвратяване или премахване на камъни в бъбреците.

Митове и факти за камъните в бъбреците, които трябва да знаете

Мит 4: Камъните в бъбреците се махат с лекарства

Факт: При малък процент от пациентите, когато камъните са направени от цистин или пикочна киселина, могат да се използват лекарства за разтваряне или предотвратяване на камъни. По-голямата част от камъните са направени от калциев оксалат или фосфат, което означава, че лекарствата не могат да ги разтворят. Ако са малки, могат да се отмият, но ако са големи, е необходимо лечение.

Мит 5: Пациентите с камъни в бъбреците да не ядат домати

Факт: Доматите трябва да се избягват, ако нивата на калий в кръвта са високи. В противен случай домати и други зеленчуци със семена могат да се консумират умерено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest