ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Най-вредните навици за пикочния мехур

Най-вредните навици за пикочния мехур

опасни навици за пикочния мехур
Бял пластмасов кухненски стелаж с колелца - 56см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бял пластмасов кухненски стелаж с колелца - 56см
30.00 лв.
Виж ››

Пикочният мехур е важен орган в нашето тяло, който съхранява урината, докато не е готова за елиминиране. Въпреки това, няколко навика могат да навредят на пикочния мехур и да причинят няколко проблема, като уринарна инконтиненция, често уриниране и инфекции на пикочните пътища. Ето някои от най-вредните навици за пикочния мехур, които трябва да избягвате:

Задържане на урина за твърде дълго

Задържането на урина за продължителни периоди от време може да доведе до проблеми с пикочния мехур, като инфекции на пикочните пътища, неотложни позиви за уриниране и инконтиненция. Когато задържате урина твърде дълго, мускулите на пикочния мехур отслабват и пикочният мехур може да не се изпразни напълно, което води до растеж на бактерии и развитие на инфекции.

Пушене

Пушенето е вредно не само за белите дробове, но и за пикочния мехур. Може да увеличи риска от рак на пикочния мехур и да причини други проблеми с пикочния мехур, като инконтиненция и инфекции на пикочните пътища. Химикалите в цигарите дразнят лигавицата на пикочния мехур и причиняват възпаление, което води до проблеми с пикочния мехур.

Пиене на твърде много кофеин

Кофеинът е диуретик, което означава, че увеличава производството на урина и може да раздразни пикочния мехур. Пиенето на твърде много кофеин може да доведе до често уриниране и неотложни позиви за уриниране. Може също да причини дехидратация, което може да доведе до проблеми с пикочния мехур, като инфекции на пикочните пътища и инконтиненция.

Лоша хигиена

вредни навици за пикочния мехур

Лошата хигиена може да доведе до инфекции на пикочните пътища, които могат да увредят пикочния мехур. Бактериите от ректума или влагалището могат да навлязат в уретрата и да причинят инфекция в пикочния мехур. Винаги трябва да се избърсвате отпред назад след използване на тоалетната, да избягвате използването на парфюмирани продукти и да носите чисто бельо.

Пренебрегване на желанието за уриниране

Пренебрегването на желанието за уриниране може да доведе до разтягане, отслабване на пикочния мехур и загуба на способността му да се свива ефективно. Това може да доведе до уринарна инконтиненция и други проблеми с пикочния мехур. Важно е да слушате тялото си и да използвате тоалетната веднага щом почувствате желание за уриниране.

Прекомерна консумация на алкохол

Пиенето на твърде много алкохол може да раздразни лигавицата на пикочния мехур и да увеличи производството на урина, което води до проблеми с пикочния мехур като инконтиненция и неотложни позиви за уриниране. Алкохолът може също да причини дехидратация, което може да направи инфекциите на пикочните пътища по-вероятни.

В заключение, пикочният мехур е основен орган в нашето тяло, за който трябва да се грижим. Като избягвате вредни навици като задържане на урина твърде дълго, пушене, пиене на твърде много кофеин, лоша хигиена, игнориране на желанието за уриниране и прекомерна консумация на алкохол, можете да защитите пикочния си мехур и да предотвратите проблеми с пикочния мехур.

Ако имате някакви проблеми с пикочния мехур, винаги е най-добре да потърсите лекарска помощ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest