Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Диети»Разделно хранене

Разделно хранене

Разделно хранене

Съвременният живот кара хората да отделят по-голямо внимание на здравословния начин на хранене. Правилното хранене има основна роля за добрия здравен статус. Правилното съчетаване на храните е важен елемент от добрия хранителен режим. Има наука, която се занимава с правилното съчетаване на храните - това е трофологията. Един от нейните основни принципи е разделното хранене. То се използва активно при заболявания като гастрит, язва, рефлукс и за отслабване.

Дефиниране на разделното хранене

Разделното хранене е система за хранене, разглеждаща храната като сбор от хранителни вещества, разделени в няколко ясно обособени групи. Системата разделно хранене дефинира методиката за тяхното ефективно съчетаване, подобряващо храносмилането, намаляващо времето за смилане и усвояване на храната и елиминиращо отпадните храносмилателни продукти.

Теорията за несмесване и смесване на храните от определени групи

Теорията е изградена на нивото на биологията и биохимията на човешкия организъм. Тя включва химичния характер на храната и процесите на нейното смилане и усвояване, от попадането на храната в дадено звено на храносмилателната система, през ответна реакция на адаптация на храносмилателния тракт, обработка на храната и накрая нейното отвеждане от тялото.

Основен крайъгълен камък на защитниците на разделното хранене е способността на организма да различава храната, която попада в храносмилателната система според нейните химически параметри.

Друг важен аспект на храносмилането е активността на храносмилателните ензими в зависимост от киселинността на различните храносмилателни звена на организма.

Видове храни

Храната, която консумираме, съдържа различни хранителни вещества. Това са белтъчините, мазнините, въглехидратите, киселините, антиоксидантите, оцветителите, витамините, минералите, водата, баластните вещества, ароматите, ензимите. Във всеки хранителен продукт преобладава едно от тези вещества. По този начин храните се групират в пет основни вида:

Белтъчини

Те са три вида – животински, млечни и растителни. Животинските белтъчини включват всички видове меса, яйцата, рибата и морските дарове. Млечните продукти са млякото и производните му като сиренето и кашкавала. Растителните белтъчини са ядките, семената, зърното.

Диетично разделно хранене

Мазнини

Тази група се състои от животински, млечни и растителни мазнини. Животинските мазнини са животинската мас, беконът и други. Млечните мазнини са маслото, сметаната, топените сирена. Растителните мазнини включват зехтина, маслините и различните видове растителни масла.

Скорбяла

Тя идва от картофите, царевицата, ориза, житото, соята, хляба. Бобовите храни са особена група поради еднаквото съдържание на скорбяла и белтъчини, но обикновено те се причисляват към групата на скорбялата, при разделното хранене.

Захари

Отново става въпрос за 2 вида - млечни и растителни. Млечните захари се съдържат в млякото, това е лактозата. Растителните захари са повече - става въпрос за захарта, пчелния мед, сладката на баба, компотите със захар, класическите конфитюри и други.

Киселини

Това са виненият и ябълковият оцет, бирената мая, газираните напитки, нес кафето, киселото зеле.

Основни принципи за комбиниране на храните при диета с разделно хранене

Разделното хранене означава разделяне на храната според хранителните групи вещества, които поемаме на едно хранене.

Смесването на храните може да се направи още при приготвяне на ястието, а може да се смесят храни с различните ястия.

Основните принципи, които трябва да се спазват при разделното хранене са следните:

- Не се приемат едновременно протеини и въглехидрати

- Не се смесват протеини с различен произход.

В случай на смесване на тези хранителни групи, част от веществата няма да бъдат усвоени и ще останат за по-късно разграждане. Това води до тежест в корема и калории, които се натрупват под формата на подкожни мазнини.

Правилно комбиниране на храните при разделно хранене

Много важно в разделното хранене е добрата комбинация между различните видове храни. Съществува достатъчно голямо разнообразие от добри комбинации.

- Съчетаването на мазнините с белтъчините - това е естествена комбинация в природата, тъй като в повечето продукти, в които има белтъчини, се съдържат и мазнини

Комбиниране на храните при разделно хранене

- Скорбялата с мазнините - пример е хлябът с маслото или нещо от картофи с ориз

- Мазнините с киселините - тази комбинация е подходяща, защото с помощта на киселините, мазнините се разграждат по-бързо в стомаха

- Захарите с киселините

- Комбиниране на различни видове скорбяла - например хляб от различни видове брашно.

- Ако в един ден се приемат от всички групи храни е желателно между храненията да има интервал от 2-3 часа.

При спазване на тези правила всички вещества в храната се усвояват напълно, а храносмилателната и отделителната система работят нормално. Всички системи са в равновесие и човек се чувства здрав и бодър.

Правила за разделно хранене

Съществуват две основни лоши комбинации на храни при разделното хранене.

1. Първото правило, което трябва да се спазва в разделното хранене, е да не се комбинират месото и скорбялата в едно и също ядене. Това е така, защото за разграждането на протеините е необходима кисела среда, а въглехидратите се нуждаят от алкална среда. А киселините и основните се неутрализират взаимно, което довежда до недостатъчно добро разграждане на храната и лошо усвояване на полезните хранителни вещества.

2. Второто основно правило е да не се съчетават два различни вида животински протеини в едно и също ястие, например месото с млякото или яйцата със сиренето. Трябва да се знае, че няма нищо лошо, ако се съчетават два вида месо, но с млякото, сиренето и яйцата не бива да се приема никакво месо.

3. Правилото 80/20 - спазването на основните принципи на разделното хранене не е лесно и пречи на удоволствието от храната. То е непрактично, досадно и разваля естественото удоволствие.Трябва да се съставят ястия, които са правилно балансирани и същевременно вкусни, като се спазва общовалидното правило за 80/20. То означава основните закони за съчетаване на храните да се спазват на 80 процента и остават 20 процента за грешки и фриволност. Този подход е едновременно практичен и ефикасен.

Невъзможната комбинация на плодовете

Разделно хранене при кето диета

Плодовете са храна, която не изисква почти никакво смилане в стомаха. Затова те слизат бързо в дванадесетопръстника, където се разграждат. В случай че бързото им преминаване през стомаха бъде забавено от някаква друга храна, те остават в стомаха и богатият запас от естествени захари веднага бива нападан от стомашните бактерии. Получава се ферментация на плодовете в стомаха, което предизвиква отделянето на киселини и образуването на газове.

Плодовете съдържат белтъчини, витамини и минерали, но за да се възползва тялото от тези вещества, е важно да се приемат няколко часа преди или след ядене.

Това е златното правило за плодовете при разделното хранене - те се ядат в отделни хранения, най-често като допълнителен прием между основните три хранения.

Зеленчуците - универсална храна за комбинации

Зеленчуците са идеалния вариант за всякакви комбинации. Те се съчетават много добре с всички белтъчини, със скорбяла, въглехидрати, а също и с мазнини. Зеленчуците подпомагат за смилането и усвояването на другите групи храни, като осигуряват важни минерали и ензими, улесняващи храносмилателните процеси.

Единствената храна, с която не образуват добро съчетание, са плодовете.

Ползите от разделното хранене

- Ползата от разделното комбиниране на храните се изразява основно в две неща - по-бързо храносмилане и по-пълно усвояване на храната.

- Разделното хранене лесно се съчетава в повечето съвременни хранителни диети за отслабване. Известната кето диета и традиционната нисковъглехидратна диета са добър пример за практическото приложение на разделното хранене. В кетонната диета въглехидратите на практика отсъстват в по-голямата част от менюто, а в нисковъглехидратната са в твърде ниски количества за деня, за да окажат съществено влияние върху времето на храносмилане и процента на усвоената храна.

- Най-голяма полза от разделното хранене имат не толкова хората, които пазят диета за отслабване, колкото онези, които се опитват да задържат постоянно теглото си или да покачат процента на мускулната маса, намалявайки или задържайки подкожните мазнини. Това е така, понеже при тези хора постоянното снабдяване на тялото с енергия и качествена бързосмилаема и лесноусвоима храна е от основно значение.

Вижте още:

- Разделно хранене при тренировка;

- Правилно съчетаване на храните;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest